Последвайте Sony България

Професионални фотографи дават висока оценка на влиянието, което Sony World Photography Awards оказва върху техните кариери, наред с нови снимки, които Конкурсът разкрива, един месец преди крайния срок за участие

Съобщение в пресата   •   дек 06, 2018 17:37 EET

4 декември 2018 г.: Фотографите от целия свят имат още само един месец, за да се включат в 12-тото издание на ежегодния конкурс за професионалисти, любители и младежи Sony World Photography Awards. Участието в тази престижна глобална творческа надпревара е безплатно и отворено за всички на www.worldphoto.org/swpa.

Във връзка с наближаващите крайни срокове за участие, водещи професионални фотографи описват каква уникална всеобхватна платформа за изява предоставя този конкурс и отбелязват ползите, които той оказва върху техните кариери, включително публикации в световната преса, участия в изложби, книги и албуми.

Наред с това, Световната фотографска организация – създатели на Sony World Photography Awards, пусна нова селекция от подадени за участие в изданието за 2019 снимки. Заснети от фотографи от целия свят, тези кадри покриват голямо разнообразие от теми, включени в десетте категории в раздела за любители, където се журират единични снимки.

Международно признати, Sony World Photography Awards са едни от най-важните събития във глобалния фотографски календар. Ежегодно те отличават най-добрите съвременни фотографии от изминалата година в широка палитра от фотографски жанрове.

Скот Грей, главен изпълнителен директор и основател на СФО, коментира: “Всяка година Sony World Photography Awards откриват изгряващи фотографски таланти и осигуряват световна публичност на творчеството на вече наложили се имена. С нетърпение очаквам да разгледам участващите снимки и избора на нашите авторитетни съдии.”

Ян Салмон-Льоганьор, директор Продуктов маркетинг в Sony Europe, добави: “Sony World Photography Awards е платформа, която отличава значимостта на фотографията в нейното разнообразие и показва изключителни таланти от целия свят.”

Трима наложили се съвременни фотографи описват как успехът им в Sony World Photography Awards е оказал позитивно влияние върху развитието на кариерите им. Споделеното от тях разкрива колко успешно конкурсът промотира изключително талантливите фотографи:

Световна публичност и включване в колекции

Наложилият се португалски фотограф Едгар Мартинс израства в Макао (Китай) и учи фотография и социални науки в Университета по изкуства и Кралския колеж по изкуства в Лондон. Той представя Макао при участието си в 54-тото издание на Биеналето във Венеция, а негови творби участват в изложби по целия свят и са част от колекциите на значими музеи. Той жъне успех и в изданията на Sony World Photography Awards през 2009 и 2018 г. По този повод Мартинс споделя: Медийният отзвук във връзка с наградите беше изумителен – с огромно отрязване в пресата и телевизията по целия свят. Освен че творчеството ми получи огромна международна сцена, снимките ми станаха достояние на колекционери, куратори, галерии и музеи… Като директен резултат от участието ми в Sony World Photography Awards, мои творби станаха притежание на няколко частни и публични колекции.”

Включване в издания

Британският фотограф Аманда Харман е работила по редица задачи, специализации и проекти за множество и различни клиенти от частния и публичния сектор. Нейни творби са участвали в многобройни изложби по света и са част от музейни колекции. Тя е и старши преподавател по фотография в Университета на Западна Англия. Харман спечели наградата в категория Натюрморт в раздела за професионалисти в изданието на Sony World Photography Awards за 2014, а поредицата й снимки „Флуиден пейзаж“ бе включена във финалната селекция в категория Пейзаж през 2018 г. Наскоро тя сключи сделка за отпечатване на албум с нейните фотографии от тази поредица с издателството Another Place (подробности може да видите тук). Харман заяви: Участието ми в Sony World Photography Awards ми донесе много прекрасни неща и емоции. Чувствам, че включването на моите творби във финалната селекция на Наградите за 2018 и сключването на сделка за отпечатване на албум с поредицата, която заснех с фотоапарата Sony, който спечелих от Наградите през 2014 г., затваря чудесно един кръг. Конкурсът безспорно спомогна за развитието на професионалния ми път и аз с нетърпение очаквам следващите стъпки.”

Галерийно представителство

Отличена с голямата награда Фотограф на годината за 2018 и наложил се британски фотограф Алис Томлинсън е учила фотография в Central Saint Martins College of Art and Design и комбинира снимането за издания, дизайн и рекламна фотография с лични проекти. Томлинсън споделя: Спечелването на наградата Фотограф на годината донесе чудесни нови възможности за творчеството ми, включително да бъда представлявана от HackelBury Fine Art. Страхотно е да работя съвместно с тази престижна галерия за съвременна фотография и да виждам работите си показани при тях и на изложения по целия свят. Освен това, намерих и издател, който да публикува поредицата ми и албумът ми предстои да излезе през пролетта на 2019 от GOST Books."

Крайни срокове и жури

Съдиите тази година имат за задача да отличат най-добрите съвременни фотографии от изминалата година в следните конкурсни раздели:

Любители– най-добър самостоятелен кадър в 10 категории

Младежи – фотографи на възраст 12-19 години, за най-добър самостоятелен кадър по зададена тема

Национални награди– най-добър самостоятелен кадър от местен фотограф в над 60 държавиКраен срок: 4 януари 2019 г.

Професионалисти– най-добра поредица от снимки в 10 категории

Краен срок: 11 януари 2019 г.

Пълен списък на разделите и категориите може да бъде видян тук.

Съдиите се председателстват от Майк Троу, редактор, фотограф, продуцент (в раздел Професионалисти),и Ребека МакЛиланд, директор Фотография и Арт продукция за Saatchi Saatchi & Prodigious (в разделите Любители, Младежи и Националните награди). Пълни детайли за журито през 2019 могат да се видят на www.worldphoto.org/2019-judges

Награди и изложба

Наградите са 25,000 щатски долара за Фотограф на годината и 5,000 щатски долара за големия победител сред любителите. Всички победители в отделните конкурсни категории ще получат последно фотографско оборудване от Sony, а победителите в категориите за професионалисти и носителите на големите награди ще имат осигурено пътуване до Лондон, за да присъстват на официалната вечеря на Sony World Photography Awards на 17 април 2019 г.

Отличените с награди и включените във финалните селекции снимки отново ще бъдат изложени в Somerset House в Лондон в периода 18 април – 6 май. Изложбата ще включва също и ексклузивни нови творби на носителя на Наградата за изключителен принос към фотографията, който ще бъде обявен през март 2019 г. Предишни носители на това престижно отличие са Кандида Хьофер (2018), Мартин Пар (2017), RongRong&inri (2016), Елиът Ъруит (2015) и Мери Елън Марк (2014).

Дати за предстоящи обявления

5 февруари 2019 г. – обявяванена финалните селекции в разделите Любители и Младежи

26 февруари 2019 г. – обявяванена победителите при любителите и носителите на Националните награди

Март 2019 г.– обявяванена носителя на Наградата за изключителен принос към фотографията

2 април 2019 г.– обявяванена финалните селекции в разделите Професионалисти и Студенти

17 април 2019 г.– обявяванена победителите в категориите за професионалисти, големите победители при любителите, младежите и студентите и носителя на титлата Фотограф на годината

Снимки, подадени за участие е раздел Любители, могат да бъдат свалени от https://press.worldphoto.org


БЕЛЕЖКИ КЪМ РЕДАКТОРИТЕ

За Световната фотографска организация

Световната фотографска организация /СФО/ е глобална платформа за фотографски инициативи. Работеща в над 180 държави, целта й е да предизвика широк обществен интерес и да насочи вниманието към изкуството на фотографията и да отличи най-добрите творби и фотографи по целия свят. Организацията се гордее със своите трайно изградени връзки както с фотографите, така и с водещи в индустрията партньори по света. СФО целогодишно организира множество публични събития, сред които Sony World Photography Awards – най-големия глобален фотографски конкурс, и PHOTOFAIRS – международни арт изложения, посветени на фотографията, с издания в Шанхай и Сан Франциско. За повече информация посетете: www.worldphoto.org

За Sony Corporation

Sony Corporation е водещ производител на аудио и видео устройства, устройства за заснемане, игри, комуникации, свързани устройства и ИТ продукти за потребителския и професионалния пазар. Със своите музикален, филмов, онлайн бизнес и компютърни забавления, Sony е една от водещите компании за електроника и забавления в света. Sony записа консолидирани годишни продажби от приблизително $77 милиарда за фискалната година, приключила на 31 март 2018 г. Глобална уеб страница: http://www.sony.net

Sony Imaging Products & Solutions Inc. е собствено подразделение на Sony Corporation, което отговаря за целия бизнес, свързан с продуктите и услугите за заснемане – от потребителски фотоапарати и камери, през решения за излъчване на визуално съдържание и професионални продукти за заснемане, до медицинския бизнес.

Sony Corporation е водещ производител на аудио и видео устройства, устройства за заснемане, игри, комуникации, свързани устройства и ИТ продукти за потребителския и професионалния пазар. Със своите музикален, филмов, онлайн бизнес и компютърни забавления, Sony е една от водещите компании за електроника и забавления в света. Sony записа консолидирани годишни продажби от приблизително $77 милиарда за фискалната година, приключила на 31 март 2018 г. Глобална уеб страница: http://www.sony.net

Прикачени файлове

Документ във формат Word