Последвайте Sony България

Обявиха журито на Световните награди за фотография на Sony през 2020 г.

Съобщение в пресата   •   окт 02, 2019 09:35 EEST

Световната организация по фотография, създател на Световните награди за фотография на Sony, обяви журито за 2020г.

Международно признатия конкурс с безплатнарегистрация предоставя невероятната възможност на фотографи от целия святс различни нива на умение да бъдат видени, оценени и наградени. Журито за 2020 г. включва богата палитра от експерти от различни сектори на индустрията: музейна, галерийна и фестивална фотография, както и медийния сектор. Наградите са своеобразен подиум, както за победителите и по-изявените творци, така и за предишни участници, които продължават да организират изложби, да подписват издателски договории да бъдат широко отразявани в пресата.

Конкуренцията при професионалистите включва широк спектър от фотографи, които ще мерят сили в 10 категории. Те ще бъдат оценявани на база професионалното си портфолио от: Клауди Карерас Жулиен, независим куратор, редактор и мениджър на културни събития, ТориаАл Глаоуи, създател на Изложение 1-54 на съвременното африканско изкуство, Кати Холандър , директор на Музея за фотография „Аненберг“, Гуен Лий, директор на Международния фестивал на фотографията в Сингапур, и Брент Луис, редактор в Ню Йорк Таймс и един от създателите на Diversify Photo.

За трета поредна година журито на раздел „Професионалисти“ ще бъде оглавено от редактора, куратор и консултант Майк Троу, който има сериозни познания за историята и развитието на Наградите до момента. Троу ще отговаря и за организацията на Изложбата към Наградите за фотография на Sony през 2020 г.

Жизела Кайзер,главен мениджър и арт директор на Вили-Бранд-Хаус Берлин, ще бъде председател на журито за конкурсните раздели „Младежи“ и „Любители“. Допълнение към журито през 2020г. е кураторът, писател иглавен редактор на “1000 думи“ Тим Кларк, който ще оглави панела на оценяващите за раздел „Студенти“.

Регистрацията за всички категории се извършва безплатно на www.worldphoto.org. Крайните срокове са:

●Конкурсен раздел „Младежи“: Последният ден на всеки месец от юни до декември 2019г.

●Конкурсен раздел „Студенти“: 29.11.2019г.

●Конкурсен раздел „Любители“/ Национални награди: 07.01.2020г.

●Конкурсен раздел „Професионалисти“: 14.01.2020г.

Журито на конкурса ще се срещне в Лондон през януари 2020 г., за да обсъди творбите. Преминалите успешно първи кръг ще бъдат обявени на 04.02.2020г. Всички работи се оценяват анонимно. Изданието през 2019г. събра 327 000 кандидатури от 195 страни.

Благодарение на непрестанното си развитие Наградите през 2020г. предлагат 4 нови инициативи на фотографите

Дори след 13 години Световните награди за фотография на Sony продължават да се развиват, свързвайки фотографските общности по целия свят и предлагайки още възможности на работещите в сферата на фотографията и по-специално - на тези в нововъзникващите пазари.

Като такива, Наградите през 2020 г. ще представят 4 нови инициативи. На първо място, участниците от Латинска Америка ще могат да се състезават за нова награда в състезанието за Професионалисти от Южна Америка.То ще бъде отворено за всички фотографи от страните в южноамериканския регион, от които ще бъдат избрани един победител и няколко финалисти, които ще получат техническо оборудване от Sony и собствена изложба в Мексико през 2020 г.

Тази нова награда ще бъде отбелязана с изложба на творбите от Световните награди през 2019г, заедно със специално организирано представяне на снимки от латиноамерикански фотографи, които ще бъдат показани на широката публика за първи път . Експозицията ще се проведе във фотомузея Quatro Caminos в Мексико от 03 до 31 октомври 2019 г.

За повече информация посетете: www.worldphoto.org/latin-america-professional-award.

По инициатива на Sony Китай организаторите на Наградите представят и Национална награда на Китай за студентска фотография. Отворено към всички учебни заведения в Китай, това състезание ще цели да даде път на следващото поколение фотографи. Сред 10 от по-изявените студенти ще бъде избран един победител, който ще прелети до Лондон, за да се състезава в студентския формат на конкурса „Фотограф на годината“ с фотографи от цял свят.

Още детайли по темата можете да откриете на: www.worldphoto.org/china-national-student-photography-award

Младите фотографи на възраст между 12 и 19 години също ще имат възможността да бъдат забелязани в обновения формат на конкурса за младежи. В това издание фотографите са предизвикани да участват, като изпращат до 3 снимки на месец върху различни теми. Всеки месец в периода Юни-Декември ще бъде излъчван по един победител, който да се състезава за титлата „Фотограф на годината“ в раздел „Младежи“.

Не на последно място, нова категория „Околна среда“ беше представена в състезанието за професионалисти в чест на ключовата роля, която тази тема играе както в художествената, така и в журналистическата фотография.

Пътуващата изложба на творбите от 2019 г.

Творбите на победителите и по-изявените състезатели от изданието през 2019 г. заедно с изложбата на победителя в конкурса „Фотограф на годината“ – Федерико Борела - продължават да вдъхновяват своята публика по света.

Давайки уникален поглед върху съвременната фотография, изложбата на творбите от 2019 г. отвори врати за 25 000 души в Лондон, след което продължи към Испания и Корея. Сега тя ще отпътува към Япония, Франция, Италия и Германия.

За да видите пълния график на пътуващата изложба, моля, посетете: www.worldphoto.org/sony-world-photography-awards/travelling-exhibition

Можете свалите снимки от страницата: www.worldphoto.org/press

Пълен график на Пътуващата изложба на победителите от Световните награди на Sony за 2019г : https://www.worldphoto.org/sony-world-photography-awards/travelling-exhibition 

Крайни срокове за състезанието през 2020г

●Конкурсен раздел „Младежи“: Последният ден на всеки месец от Юни до Декември 2019г

●Конкурсен раздел „Студенти“: 29.11.2019г.

●Конкурсен раздел „Любители“/ Национални награди: 07.01.2020г

●Конкурсен раздел „Професионалисти“: 14.01.2020г

За Световната организация по фотография

Световната фотографска организация /СФО/ е глобална платформа за фотографски инициативи. Работеща в над 180 държави, целта й е да предизвика широк обществен интерес и да насочи вниманието към изкуството на фотографията и да отличи най-добрите творби и фотографи по целия свят. Организацията се гордее със своите трайно изградени връзки както с фотографите, така и с водещи в индустрията партньори по света. СФО целогодишно организира множество публични събития, сред които Sony World Photography Awards – най-големия глобален фотографски конкурс, и PHOTOFAIRS – международни арт изложения, посветени на фотографията, с издания в Шанхай и Сан Франциско. За повече информация посетете: www.worldphoto.org

Sony Corporation е иновативна компания с богата история в технологиите, предоставяща незабравимо потребителско изживяване. От игри и мрежови услуги до музика, филми, електроника, полупроводници и финансови услуги – основната цел на Sony е да направи света по-вълнуващ чрез силата на творчеството и технологиите.

Повече информация може да откриете на www.sony.bg и глобалната страница http://www.sony.net