Последвайте Sony България

Обявиха журито на конкурса Sony World Photography Awards 2019

Съобщение в пресата   •   окт 08, 2018 12:03 EEST

Нови снимки за публикуване, налични на www.worldphoto.org/press

Съставът на журито за изданието на конкурса за 2019 г. събира професионалисти от най-добрите музеи, фотографски агенции, изложения и фестивали по света

2 октомври2018 г.: Световната фотографска организация (СФО) с гордост обяви състава на журито на Sony World Photography Awards 2019 – най-всеобхватния конкурс за фотография в света. В тази връзка бе публикувана и селекция от снимки, подадени в раздела за любители, а председателят на журито сподели своите съвети към бъдещите участници.

Днес Световната фотографска организация (СФО) също публикува стартовия списък на участващите държави за Националните награди в конкурса Sony World Photography Awards за 2019 г. Като дългогодишна част от конкурсната програма на Sony World Photography Awards, Националните награди предоставят уникалната възможност на участници с различни нива на умение от над 50 страни да бъдат отличени в международно известния конкурс по фотография.

Вече 12 години конкурсът Sony World Photography Awards отличава най-изящната съвременна фотография от всички жанрове на това изкуство за последните 12 месеца. Участието е безплатно на www.worldphoto.org/swpa.

Експертно жури търси най-впечатляващите съвременни фотографии

Журито през 2019 г. е специално подбран от СФО екип от професионалисти, работещи в различни сектори на фотографската индустрия. Тазгодишният панел, който ще оценява серии творби в 10 различни категории в конкурсния раздел за професионалисти, е съставен от лидери в бранша от целия свят:

 • Ерин Барнет – директор Изложби и колекции в Международния център по фотография (САЩ)
 • Брендан Ембсър – редактор в Aperture (САЩ)
 • Оливие Лорен – чуждестранен фоторедактор в The Washington Post (САЩ)
 • Ема Люис – асистент куратор в Tate (Великобритания)
 • Изабела ван Марле – директор Връзки с творци и изложители в Unseen (Холандия)
 • Председател: Майк Троу – редактор, фотограф и продуцент (Великобритания)
 • Председателят на журито Майк Троу коментира:

  ,,За мен е чест да бъда поканен за председател на журито в раздел Професионалисти на Sony World Photography Award. Това, което прави този конкурс толкова вълнуващ, е широкият спектър от теми и глобалният обхват на избраните истории и фотографии. Съветът ми към участниците е внимателно да подбират категориите, в които участват, и да вярват в своята история. Да покажат как възприемат света и да избягват клишетата. Фотографските техники и стилове стават все по-предизвикателни и динамични, което изисква и съвършени технически умения. За да впечатлите този съдийски панел от водещи професионалисти, трябва да покажете най-доброто, на което сте способни, и умение да обработвате творбите си, за да демонстрирате последователност, динамика и красотата в работата си.“

  Ребека МакКлелънд, фотографски директор и ръководител на арт продукциите в Saatchi Saatchi & Prodigious (Великобритания) ще бъде председател на журито в конкурсния раздел за любители, което ще оценява единични фотографии в 10 категории. Тя ще оглавява и съдиите в конкурса за Младежи и за Националните награди.

  Тазгодишният конкурсен раздел за студенти ще бъде журиран от още трима експерти в международната фотографска индустрия: Джейсън Барън (творчески директор Фотография в BBC Creative, Великобритания); Бруно Бейли (управляващ редактор в Magnum Photos, Великобритания) и Джеф Хамада (основател и редактор в BOOOOOOOM, Канада).

  За пълните биографии на членовете на журито, моля посетете: https://www.worldphoto.org/sony-world-photography-awards/judges

  Вдъхновяващи фотографии от раздел Любители

  След рекордния брой участници през 2018 г.*, изданието на конкурса Sony World Photography Awards за 2019 г. вече се радва на хиляди разнообразни и уникални фотографии от цял свят. За разлика от раздел Професионалисти, в който ще бъдат оценявани серии от фотографии, изображенията, които са публикувани днес, са единични творби на участници от 10-те категории в раздел Любители. Те включват: снимка на айсберг в замръзналите води на Свалбард (категория ,,Пейзаж“) на Марко Гайоти (Италия), снимка в движение на гмуркач при Гугенхайм, Билбао (категория ,,Движение“) на Педро Луис Айуриагера Се, както и серията от въртеливи изображения на хора, вплетени във водата (категория ,,Движение“) на Кристи Лий Роджърс (САЩ).

  Световно признание за участници с различни нива на умение чрез Националните награди и Sony Grant

  Всяка година конкурсът Sony World Photography Awards ознаменува и награждава фотографи с различни нива на умение, оценявайки техните зашеметяващи творби в разделите Професионалисти, Любители, Студенти и Младежи. Националните награди отличават местните фотографски таланти в над 50 държави. Информация за участващите страни и Националните награди може да бъде намерена на https://www.worldphoto.org/2019-national-awards, като предстои добавянето на още детайли през идните месеци.

  Победителите и финалистите в конкурса се радват на световно признание и популярност, наред с парични награди, най-новото фотографско оборудване от Sony и участието в глобални изложби.

  Победителите също могат да получат подкрепа от Sony Grant, с която да финансират своите бъдещи фотографски проекти. Няколко парични награди на стойност от 7000 щатски долара ще бъдат връчени на избрани победители от раздел Професионалисти, както и няколко награди от 3500 щатски долара ще бъдат предоставени на финалисти от раздел Студенти, за да могат да работят съвместно по нов фотографски проект, създаден от Sony и СФО.

  Крайните срокове в конкурса Sony World Photography Awards 2019 са:

  30 ноември 2018 г. (15:00 ч.) – конкурсът за Студенти затваря за участие

 • 4 януари 2019 г. (15:00 ч.) – конкурсите за Любители, Младежи и Националните награди
 • 11 януари 2019 г. (15:00 ч.) – конкурсът за Професионалисти затваря за участие
 • Финалистите в разделите Любители и Младежи ще бъдат обявени на 5 февруари 2019 г. Победителите в разделите Любители и Национални награди ще бъдат анонсирани на 26 февруари 2019 г. Финалистите в раздели Професионалисти и Студенти ще бъдат представени на 2 април 2019 г. Фотограф на годината – големите победители в раздели Любители, Студенти, Младежи и Професионалисти, ще бъдат обявени на 17 април 2019 г. Изложбата Sony World Photography Awards 2019 ще се проведе между 18 април и 6 май 2019 г. в Somerset House, Лондон.

  *****

  Бележки към редакторите

  РАЗДЕЛИ И КАТЕГОРИИ В КОНКУРСА SONY WORLD PHOTOGRAPHY AWARDS 2018 – пълното описание на категориите е налично тук

 • Професионалисти – журира се набор от творби на даден автор
 • Категории: Архитектура/ На кратко/ Креативност/ Открития/Документалистика/Пейзаж/ Природа и Диви животни/ Портрет/ Спорт/ Натюрморт

  ● Любители – журира се по една снимка на автор

  Категории: Архитектура/ Култура (с подкрепата на Culture Trip)/ Креативност/ Движение/ Пейзаж/ Природа и Диви животни/ Портрети/ Натюрморт/ Улична фотография/ Пътешествия (с подкрепата на Eurostar)

 • Младежи – за фотографи на възраст между 12 и 19г., журира се по една снимка на автор, отговаряща на темата ,,Разнообразие“
 • Студенти – за студенти по фотография, журира се набор от творби на даден автор по темата ,,Еволюция.“ Финалистите трябва да участват и със серия от фотографии по зададена втора тема.
 • Национални награди – за местни фотографски таланти от над 50 държави, оценени на базата на една фотография.
 • *Конкурсът Sony World Photography Awards 2018 получи рекордните 320,000 снимки на фотографи от повече от 200 държави и територии.

  За Световната фотографска организация

  Световната фотографска организация /СФО/ е глобална платформа за фотографски инициативи. Работеща в над 180 държави, целта й е да предизвика широк обществен интерес и да насочи вниманието към изкуството на фотографията и да отличи най-добрите творби и фотографи по целия свят. Организацията се гордее със своите трайно изградени връзки както с фотографите, така и с водещи в индустрията партньори по света. СФО целогодишно организира множество публични събития, сред които Sony World Photography Awards – най-големия глобален фотографски конкурс, и PHOTOFAIRS – международни арт изложения, посветени на фотографията, с издания в Шанхай и Сан Франциско. За повече информация посетете: www.worldphoto.org

  Sony Imaging Products & Solutions Inc. е собствено подразделение на Sony Corporation, което отговаря за целия бизнес, свързан с продуктите и услугите за заснемане – от потребителски фотоапарати и камери, през решения за излъчване на визуално съдържание и професионални продукти за заснемане, до медицинския бизнес.

  Sony Corporation е водещ производител на аудио и видео устройства, устройства за заснемане, игри, комуникации, свързани устройства и ИТ продукти за потребителския и професионалния пазар. Със своите музикален, филмов, онлайн бизнес и компютърни забавления, Sony е една от водещите компании за електроника и забавления в света. Sony записа консолидирани годишни продажби от приблизително $77 милиарда за фискалната година, приключила на 31 март 2018 г. Глобална уеб страница: http://www.sony.net