Последвайте Sony България

Обявиха финалистите в раздел Професионалисти на световния конкурс 2019 Sony World Photography Awards с най-въздействащите серии фотографии

Съобщение в пресата   •   март 26, 2019 10:26 EET

Изборът на финалистите бе направен анонимно от жури, съставено от водещи световни експерти в областта на фотографията

Финалната селекция снимки от разделите „Професионалисти“ и „ Студенти“ са достъпни на worldphoto.org/press

●Регистриран е рекорден брой участия в престижните световни награди: над 326 000 снимки в 4-те конкурсни категории от 195 държави и територии

●Обявени са и финалистите в раздел „Студенти“

●Носителят на титлата Фотограф на годината, десетте победители в раздел „Професионалисти“, както и големите победители в раздели “Любители“, „Младежи“ и „Студенти“ ще бъдат обявени на официалната церемония по награждаване в Лондон на 17 април 2019 г.

Лондон, 26 март 2019 г.: Представяйки изключителни поредици от снимки на най-добрите фотографи от целия свят, Световната фотографска организация днес обяви финалистите за голямата награда в раздел „Професионалисти“ на 2019 Sony World Photography Awards.

Конкурсът предлага на фотографите безпрецедентна възможност да покажат своето изкуство пред публика от цял свят, като предишните финалисти и отличени с награди творци се радват на значим тласък в кариерите си като участия в изложби и албуми, договори с галерии и издатели и др. Творчеството на финалистите тази година предлага един изключително жив и многообразен поглед към съвременната фотография.

Специално подбрани от група водещи международни експерти от академичните среди, музеи, издателства, фестивали и медии, въздействащите поредици снимки са избрани сред всички подадени за участие в десетте различни категории. Често взети като част от по-мащабни творби, финалната селекция в раздел „Професионалисти“ съдържа серии от пет до десет изключителни кадъра. Всяка серия показва художествено майсторство и опит във фотографските техники, редактирането и визуалното разказване на истории, предоставяйки на публиката завладяващи истории за човечеството и съвременния свят.

Творците-финалисти предлагат своите интерпретации за съвременния свят във всичките му форми и измерения. Много от тях засягат политически въпроси. Например, архитектурните кадри на Даниел Очоа де Олза (Испания) разкриват прототипи за гранични стени, които понастоящем се намират в Сан Диего близо до границата между Мексико и САЩ, а фотоесето на Тоби Биндер (Германия) изобразява повсеместните проблеми, засягащи младите хора в Белфаст, Ирландия и въздействието, което Brexit може да има върху Мирното споразумение от 1998 г. Красотата на природата и въздействието на човека върху нея могат да се видят във въздушните изображения от Етиопия на Кирън Додс (Великобритания), които акцентират върху загубата на 95% от местните гори, както и в творбите на Леа Шретенталер (САЩ), която използва традиционен филм и сребърно-желатинови фотографски процеси за заснемане и отпечатване на образи на спорни инфраструктурни проекти в Хавай, чийто изображения след това обгаря с лазер, оставяйки подобни на белези празни пространства върху снимките.

Избрани са и кадри, разкриващи съдби и места, които иначе биха останали непознати за света: Алис Ман (Южна Африка) показва уникалната и развиваща се субкултура около женските отбори мажоретки с барабани, докато Кохей Уено (Япония) отвежда зрителя в подводния свят на състезателното свободно гмуркане, а Алесандро Грасани (Италия) представя зашеметяващи портрети на женските боксьори на Гома, Демократична република Конго.

Успехът на включените във финалната селекция е забележителен, тъй като тази година в конкурсния раздел за професионалисти има рекорден брой участия на фотографи от 161 страни, сред които Габон, Парагвай и Кот д'Ивоар. Това богато международно представителство се запазва и в списъка с финалистите, сред които има както нови, така и утвърдени вече фотографи от 30 държави, включително Сейнт Китс и Невис, Финландия, Япония, Колумбия и Иран.

Всички финалисти от раздел „Професионалисти“ продължават да се състезават, за да станат победители в отделните категории и за титлата „Фотограф на годината“ с награда от 25,000 щ.д. Второ и трето място във всяка категория също ще бъдат отличени на 17 април, а творбите им ще бъдат показани в изложбата на Sony World Photography Awards 2019 в Лондон, преди тя да отпътува на световно турне.

Надпреварата в раздел „Студенти“

Финалната селекция включва работи на десет студенти от водещи висши учебни заведения от цял свят по темата „Еволюция“. Фотографите идват от редица държави, включително Бангладеш, Малайзия, Испания, Аржентина и Канада.

Десетте избрани фотографи печелят фотографско оборудване от Sony и ще летят до Лондон, за да присъстват на церемонията по награждаването на 17 април, когато ще бъде обявен големият победител сред тях, който ще получи фотографско оборудване на Sony на стойност 30 000 евро за своя университет.

В Лондон десетте студенти ще участват в разговор с носителя на приза „Изключителен принос към фотографията“ Надав Кандер и ще обсъдят портфолиото си със съдията на раздела за студенти тази година Джейсън Барън (творчески директор за фотография, BBC Creative) и Световната фотографска организация. Освен различните възможности за изграждане контакти, всеки студент ще бъде номиниран и за Student Sony Grant 2019.

Провеждан от Световната фотографска организация, световно признатият конкурс Sony World Photography Awards е едно от най-важните събития в глобалния фотографски календар. Това е 12то му издание в партньорство с водещия спонсор Sony и се състои от общо четири раздела: Професионалисти (за поредица снимки), Любители (за единични кадри), Студенти (за академични институции) и Младежи (за 12 -19-годишни).

Избор на финалистите в раздели Професионалисти и Студенти

Тазгодишното жури в раздел „Професионалисти“ е председателствано от Майк Троу (редактор, фотограф, консултант, Великобритания), който коментира: "Творбите на професионалистите, включени в тазгодишната финална селекция, предизвикаха много дебати и интерес сред журито. Интригуващите концептуални кадри и наслагването на изображения за създаването на нови визуални разкази съжителстват наред с по-традиционния тип „разкази“. Това е в известен смисъл по-предизвикателна за журиране и оспорвана година от всякога, което е страхотно и много важно за развитието на фотографията и провокирането на възприятията и очакванията на публиката."

Ерин Барнет (директор Изложби и колекции, Международен център за фотография, САЩ) отбеляза: „Макар че не бях изненадана от високото качество на изображенията, бях възхитена от широката гама в рамките на всяка категория. Чудесно бе да видя фотографи, които променят познатите граници и ме карат да преосмисля предубежденията си. Важно е да помним, че силните образи променят перспективите ни и ни учат да виждаме света около нас по нов начин."

Брендън Ембсър (управляващ редактор, Aperture, САЩ) каза: "Фотографите, които сме избрали и които са част от изложбата, са авангардът - те са новото поколение."

Ема Люис (съдия и помощник-куратор, Tate, Великобритания) коментира: „Бях впечатлена от чувствителността и точността на документалните проекти: по интересни, често важни теми, които фотографите са проучили подробно и са изпълнили проектите си с голяма проникновеност и отличителен концептуален подход."

Лю Хюн Шин(основател на Шанхайския център за фотография, Китай) коментира: „Избрали сме победители, които показват най-атрактивното качество във фотографията - способността да привлича зрителите към изображенията.”

Изабела ван Марле (ръководител отдел Връзки с творци и галерии, Unseen Amsterdam, Холандия) сподели: „Когато разглеждах творбите в Sony World Photography Awards, веднага ме привлякоха различните подходи в рамките на определени категории. Мисля, че всеки трябва да посети изложбата на Sony World Photography Awards, защото в нея има голямо творческо разнообразие с някои наистина находчиви и красиви проекти. "

Тазгодишната надпревара в раздел „Студенти“ беше оценявана от световни експерти във фотографията, които имат сериозен поглед върху изгряващите таланти в тази сфера. Журито се състои от Джейсън Барон (творчески директор за фотография, BBC Creative), Бруно Байли (управляващ редактор, Magnum Photos) и Джеф Хамада (основател и редактор, BOOOOOOOM).

Относно качеството на изображенията Джейсън Барон коментира: „Това, което бе толкова интересно да се види в тазгодишния конкурс за студенти, е обхватът, разнообразието и различието на представените изображения, не само по зададената тема, но и по отношение на фотографския жанр. Градски пейзажи, осветени портрети, фотоесета и натюрморти са само част от всичко показано. Чудесно е да знаем, че бъдещето на всички различни жанрове фотография е сигурно и се намира в ръцете на страхотни млади таланти.“

Коментирайки тазгодишните участници е разделите „Професионалисти“ и „Студенти“, Скот Грей (главен изпълнителен директор на Световната фотографска организация) отбеляза: „Качеството на подадените за участие кадри в Sony World Photography Awards непрекъснато се повишава с всяка изминала година. За нас е удоволствие да видим в тазгодишните раздели „Професионалисти“ и „Студенти“ широк спектър от новаторски подходи и разтърсващи фотографски попадения. Наградите предоставят на тези изключителни утвърдени и изгряващи фотографи наистина глобална платформа, за да покажат и представят работата си."

Награди

Всички избрани във финалната селекция и наградени снимки ще бъдат част от изложбата на 2019 Sony World Photography Awards в Съмърсет Хаус, Лондон, която ще включва специален раздел с подбрани произведения на известния творец Надав Кандер, носител на приза „Изключителен принос към фотографията“ за 2019 г. Изложбата ще се проведе от 18 април до 6 май 2019 г. в Съмърсет Хаус, Лондон, преди да се отправи на околосветска обиколка, включително в Япония, Германия и Италия. Билетите на лондонските изложби са достъпни на www.worldphoto.org/2019exhibiition

Носителите на големите наградите ще бъдат обявени на церемония в Лондон на 17 април. Отличените с титлите „Фотограф на годината“, „Любител-фотограф на годината“, „Младеж-фотограф на годината“, победителите в категориите за професионалисти и десетте студенти-финалисти ще пристигнат в Лондон, за да присъстват на събитието. Победителите ще получат и най-ново фотографско оборудване от Sony и ще бъдат включени в албума на Наградите за 2019.

Бележки за редакторите

По-подробна информация, както и всички творби от финалната селекция в разделите Професионалисти и Студени са налични и могат да бъдат свалени за публикуване от: www.worldphoto.org/press

За участие в Наградите за 2019 г. са подадени 326,997 снимки в 4-те конкурсни раздела.

Пълният списък от финалните селекции за Професионалисти и Студенти е наличен по-долу.

За Световната фотографска организация

Световната фотографска организация /СФО/ е глобална платформа за фотографски инициативи. Работеща в над 180 държави, целта й е да предизвика широк обществен интерес и да насочи вниманието към изкуството на фотографията. Организацията се гордее със своите трайно изградени връзки както с фотографите по света, така и с водещи в индустрията партньори. СФО целогодишно организира множество публични събития, сред които Sony World Photography Awards – един от водещите фотографски конкурси в света, и PHOTOFAIRS – престижни международни арт изложения, посветени на фотографията. За повече информация посетете: www.worldphoto.org


За Sony Corporation

Sony Corporation е водещ производител на аудио, видео, игри, мобилни устройства, свързани устройства и информационни технологии за потребителския и професионалния пазар. Със своите музикален, фото и видео, компютърен и онлайн бизнес, Sony е разпозната като една от водещите компании за електроника и забавление в света. Sony записа рекордни годишни продажби за фискалната година, приключила на 31 март 2018 г., възлизащи на приблизително $77 милиарда. Глобална уеб страница: http://www.sony.net

Sony Imaging Products & Solutions Inc. Е собствено подразделение на Sony Corporation, отговарящо за фото и видео продуктите и услугите на компанията – от потребителска техника, решения за разпространение на съдържание, професионална техника, до медицински продукти.

ФОТОГРАФИ ФИНАЛИСТИ

РАЗДЕЛ ПРОФЕСИОНАЛИСТИ

Награждават се най-добрите поредици кадри в 10 категории. Селектират се до 10 фотографи във всяка категория, като победителите в категориите ще бъдат обявени на 17 април, а носителят на титлата Фотограф на годината ще бъде избран сред десетте победители в отделните категории.

Селекция

АрхитектураДейвид Бехар, САЩДимитриБогачук, УкрайнаПетерФранк, ГерманияМихаелНайар, ГерманияДаниел Очоаде Олза, ИспанияФелисияСимион, РумънияТомасУщеймо, ФинландияСтефанЦирвес, Германия

На кратко (НОВА за 2019)ТобиБиндер, ГерманияРебека Фертинел, БелгияКейсиДжеферс, Сейнт Китс и НевисАлисМан, Южна АфрикаКристинаСтон, ГерманияЕдуардТомсън, ВеликобританияЖипенгЖу, Китай

КриейтивДженебаАдуйом, ФранцияАлънДрансфилд, ВеликобританияПолКуруч, ФранцияМаринкаМасьо, ХоландияЛеаШретенталер, САЩ

ОткритияКристинаБикбулатова, РусияЖан-МаркКами & ВалентинаПичини, ИталияБоянЖанг, Китай

Документалистика (НОВА за 2019)ФедерикоБорела, ИталияМустафаХасона, ПалестинаАндрюКели, АвстралияКюн-ХуунКим, Южна КореяХашем Шакери, ИранБрент Стиртън, Южна Африка

ПейзажИмаБарера, САЩКирънДодс, ВеликобританияКетринХайлънд, ВеликобританияМаркоКеселър, ВеликобританияЯнУангПрестън, Великобритания

Природа и диви животниЙесперДост, ХоландияЛянгФу, КитайМаелаОхана, ФранцияАленШрьодер, БелгияКристианВизл, Мексико

Портрет СкарлетКотен, ФранцияМасимоДжовани, ИталияАлвароЛаиз, ИспанияМартаМорейра, ИспанияЛетисияВансон, ФранцияСадехЗабах, Иран

СпортАленШрьодер, БелгияКрис Донован, КанадаСигурдФанданго, НорвегияФилипоГобато, ИталияАлесандроГрасани, ИталияТрентМичъл, АвстралияТомас Нилсън, ДанияЖейм Отониел Перез Муневар, КолумбияКохейУено, Япония

НатюрмортПетер M. Мадсен, ДанияНиколаГаспардел & ПолинБерт, ФранцияКюСу, КитайКлетусНелсонНвадике, ШвецияЮиминг Жанг, КитайСтефаниДолхопф, Германия

РАЗДЕЛСТУДЕНТИОтворен за всички студенти по фотография от целия свят. Носителят на наградата Студент-фотограф на годината ще бъде обявен на 17 април.

Име,Университет, Държава

НурХидаяти Бинти Абдул Рахим, Факултет по творческа мултимедия, Мултимедиен Университет, МалайзияКарла Мейер-Клейнханс, Училище по изящни изкуства Michaelis, Университетът на Кейп Таун, Южна АфрикаСунакДас, Южноазиатски медиен институт Pathshala, БангладешСергиВиланова, Университет Jaume I, ИспанияЛеониСинот-Бръсън, College de Matane, КанадаСолЛеонарди, TFP/Motivarte,АржентинаТобиасКоборг Кристенсен, Датско училище по медийни науки и журналистика, ДанияСам Делауеър, Pacific Union College, САЩДжоелДейвис, Central Saint Martins, Лондонски университет по изкуствата, ВеликобританияКасиди Пауър, Университетът на Оклънд-Елъм, Нова Зеландия

Sony Corporation е водещ производител на аудио, видео, игри, мобилни устройства, свързани устройства и информационни технологии за потребителския и професионалния пазар. Със своите музикален, фото и видео, компютърен и онлайн бизнес, Sony е разпозната като една от водещите компании за електроника и забавление в света. Sony записа рекордни годишни продажби за фискалната година, приключила на 31 март 2014 г., възлизащи на приблизително $75 милиарда. Глобална уеб страница: http://www.sony.net.