Последвайте Sony България

Надав Кандер е отличен с Наградата за изключителен принос към фотографията от Световните награди за фотография на Sony 2019

Съобщение в пресата   •   март 05, 2019 09:04 EET

Творби на Надав Кандер ще бъдат представени като част от изложбата на Световните награди за фотография на Sony 2019 в Somerset House, Лондон в периода 18 април - 6 май

Надав Кандер ще разговаря с Уилям А. Юинг в Лондон на 18 април

Снимки на фотографа могат да се видят наpress.worldphoto.org

5 март 2019 г.: Световната фотографска организация обяви днес, че носител напрестижната Награда за изключителен принос към фотографията на Sony World Photography Awards 2019 е Надав Кандер.

Творецът ще бъде удостоен с наградата на официална церемония в Лондон на 17 април за своето разнообразно творчество и значителното си влияние върху развитието на фотографията като изкуство. Голям брой творби на Надав Кандер ще бъдат показани като част от изложбата на Sony World Photography Awards в Somerset House, Лондон в периода 18 април - 6 май, където публиката ще има рядката възможност да види събрани на едно място различни по жанр повече или по-малко известни произведения на Кандер, включително портрети, пейзажи и снимки на движещи се обекти.

По повод откриването на изложбата, на 18 април ще се проведе публичен разговор с Надав Кандер, който ще бъде интервюиран от Уилям А. Юинг. В печатното издание на албума на Световните награди за фотография на Sony за 2019 г. ще бъдат включени есе от Дейвид Кампани, посветено на творчеството на именития фотограф, както и специална селекция от негови снимки.

Относно наградата си, Надав Кандер коментира: „Да бъдеш отличен за изключителен принос към фотографията от Световните награди за фотография за 2019 е голямо признание. Защото това означава, че работата ти е вдъхновение за други. Според мен, няма по-голям комплимент от това. За мен е чест да се наредя до предишните победители и ако съм вдъхновил хората да търсят по-дълбоко и да снимат оригинално, тогава признанието е двойно. Бих искал също да благодаря на Sony и Световната фотографска организация за това отличие, което е изключително ценно за мен. "

Скот Грей, главен изпълнителен директор на Световната фотографска организация, добавя: Надав Кандер се откроява с многообразието, внушителната сила и финес на своите работи. Мощни, въздействащи образи, които имат невероятни мащаби и често показват господството на човека над невинността на природата. Радвам се, че Световната фотографска организация може да почете такъв важен артист, като събере творби от цялата му кариера.“

Получавайки Наградата за изключителен принос към фотографията, Кандер се присъединява към другите носители на престижното отличие, сред които Кандида Хьофер, Мартин Пар, Елиът Ървит, Уилиам Клейн, Ив Арнолд и Мери Елън Марк. Творческото представяне на Кандер в рамките на изложбата на Световните награди за фотография на Sony 2019 е курирано съвместно с Flowers Gallery в Лондон и Ню Йорк. Самостоятелна изложба, Надав Кандер: Тъмна линия - устието на Темза, ще се проведе във Flowers Gallery в Ню Йорк от 4 април до 25 май 2019 година.

*****

С над 30-годишна кариера, Надав Кандер (р. 1961) е влиятелна фигура във фотографията. Неговата творческа практика се простира във всички фотографски жанрове, а неговите отличени с награди рекламни, портретни и пейзажни фотографии са силно разпознаваеми благодарение на оригиналния му почерк, който често предизвиква едновременно чувства на притихналост и безпокойство. Кандер живее и работи в Лондон и досега е издал седем албума, а работите му са включени в близо 30 международни изложби. През 2015 г. той получава почетна награда от Кралското фотографско общество, а творбите му са част от множество обществени колекции по света, включително на Националната портретна галерия в Лондон и Музея за съвременна фотография в Чикаго. Част от миналите проекти на Кандер са: Ян Дзъ - Дългата река, носител на наградата Prix Pictet през 2009 г.; Прах, който изследва радиоактивните руини на тайни градове на границата между Казахстан и Русия от времето на Студената война; Тела 6 жени, 1 мъж; и Хората на Обама, серия от 52 портретни снимки, поръчани от списание New York Times. Текущата му поредица „Тъмна линия - устието на Темза” е личен поглед върху пейзажа на река Темза при вливането й в морето.

Изложба на Световните награди за фотография на Sony 2019

Творби на Надав Кандер ще бъдат показани в Somerset House, Лондон като част от изложбата на Sony World Photography Awards 2019.

Тази значима нова изложба предлага задълбочен поглед върху най-добрите визуални разкази и образи от 2018 г. от фотографи от цял свят, отличени в тазгодишните награди.

С над 800 кадри и с широка гама от фотографски подходи и разнообразни теми, тази глобална изложба представя печелившите и финалистите в отделните категории на Световните награди за фотография на Sony 2019, включително носителите на титлата Фотограф на годината в четирите конкурсни раздела: Професионалисти, Любители, Младежи и Студенти. В надпреварата през 2019 г. участваха 327 000 снимки от 195 страни и територии, което я прави един от най-важните конкурси за фотография в света.

След дебюта си в Лондон, изложбата на Световните награди за фотография на Sony 2019 ще стартира околосветска обиколка с изложби в Япония, Германия и Италия.

Бележки за редакторите

●Снимки на Надав Кандер, както и снимки на наградените и финалистите в Световните награди за фотография на Sony 2019 могат да бъдат свалени за публикации на: www.worldphoto.org/press

За Световната фотографска асоциация (СФА)

СФА е събирателна точка за глобални фотографски инициативи. Работейки в над 180 страни, нашата цел е да привлечем по-голямо внимание към фотографията, отличавайки най-добрите снимки и фотографи на планетата. Гордеем се с изграждането на трайни връзки както с отделните фотографи, така и с водещи в индустрията партньори от цял свят. СФА целогодишно организира множество публични събития, сред които Sony World Photography Awards (един от най-големите фотографски конкурси в света,) както и PHOTOFAIRS – международни арт изложения, посветени на фотографията, с издания в Шанхай и Сан Франциско. За повече информация, посетете www.worldphoto.org.

  • За Sony Corporation

Sony Corporation е водещ производител на аудио, видео, игри, мобилни устройства, свързани устройства и информационни технологии за потребителския и професионалния пазар. Със своите музикален, фото и видео, компютърен и онлайн бизнес, Sony е разпозната като една от водещите компании за електроника и забавление в света. Sony записа годишни продажби за фискалната година, приключила на 31 март 2018 г., възлизащи на приблизително $77 милиарда. Глобална уеб страница: http://www.sony.net.

Sony Corporation е водещ производител на аудио, видео, игри, мобилни устройства, свързани устройства и информационни технологии за потребителския и професионалния пазар. Със своите музикален, фото и видео, компютърен и онлайн бизнес, Sony е разпозната като една от водещите компании за електроника и забавление в света. Sony записа рекордни годишни продажби за фискалната година, приключила на 31 март 2014 г., възлизащи на приблизително $75 милиарда. Глобална уеб страница: http://www.sony.net.