Последвайте Sony България

Изпитайте, усетете и вижте силата на звука

Съобщение в пресата   •   дек 03, 2020 13:00 EET

●58% от интервюираните в Европа споделят, че по време на пандемията се чувстват по-потиснати от всякога, като 72% признават, че музиката им е помогнала да преминат през тежък период

●Докладът разкрива взаимоотношенията между Емоция и музика: под ръководството на д-р Дейвид Люис от Mindlab International и показва истинската сила на звука, благодарение на която музиката може да бъде използвана като инструмент за регулиране на настроението в помощ на психичното здраве

 • Разкритията са нагледно представени в два красиви завладяващи видеоклипа; експериментирайте сами и проверете как се чувствате след гледането им. Наблюдавайте как тялото реагира на музиката – благодарение на мощните високоговорители на Sony High Power Audio MHC-V83Dи науката Киматика ще получите се насладите на демонстрация как насочените в множество посоки звукови вълни въздействат върху боя, пясък или течности в абсолютен ритъм с музиката по хаотичен, но завладяващ начин.

За да се проверят на практика твърденията на 85% от интервюираните от различни части в Европа, че са забелязвали тяхното настроение да се влияе от музиката (от предизвикване на чувство на щастие и вълнение до чувство на носталгия и тъга), във втория видеоклип се показва колко силно въздействие може да има музиката с по-бавно темпо.


Революционният доклад разкрива удивителните начини, по които музиката оказва въздействие върху живота ни всеки ден и как тя ни влияе физически и психически повече, отколкото предполагаме.

Научни изследвания доказват, че музиката може да бъде инструмент за регулиране на настроението, като темпото може в значителна степен да промени емоционалния ни отговор. Мажорните и минорните тоналности могат да извикат всичко от приповдигнато настроение до меланхолия.

Според Д-р Дейвид Люис от Mindlab International “Тъжната музика може да ни помогне да преодолеем тежките периоди. Най-силният емоционален отговор, независимо дали под формата на щастие или тъга, възниква, когато емоцията на една мелодия контрастира емоционално с тази на друга, чута непосредствено преди това. Следващия път, когато искате да бъдете в приповдигнато настроение или да си върнете енергията с помощта на музиката, си направете музикален сандвич. Пуснете си песен, която ви натъжава, точно преди песен, която ви кара да се чувствате весели, положително настроени и оптимистични. По този начин въздействието на приповдигнатата песен ще стане още по-голямо”.

Музиката е и мощен сигнал, който ви кара да си спомните, често в ярки детайли, отдавна забравени емоционални преживявания. 88% от запитаните в Европа признават, че имат спомен, в който музиката играе важна роля.

Тя може да повлияе на начина, по който функционира съзнанието, като в не по-малка степен влияе и на начина, по който ние се държим и реагираме на другите около нас.

Ние слушаме средно над 285 часа музика годишно (12 пълни дни), което означава, че тя има уникалната възможност да направи нашия живот по-лек и в тези тежки времена. 80% от хората твърдят, че желаят да слушат повече музика, тъй като знаят, че тя е полезна за физическото и психичното им здраве.

Уповавайки се на данните от проучването на д-р Дейвид Люис, Sony създава две нови визуални демонстрации за това как музиката има силата ни въздейства физически и емоционално. Благодарение на новите мощни високоговорители на Sony High-Power Audio, MHC-V83Dи MHC-V73D, видеоклиповете демонстрират начините, по които музика с бързо или бавно темпо, допълнена с многопосочния звук и светлинни ефекти, въздейства на нашите тела и предметния свят около нас.

Експериментирайте сами; изпитайте силата на музиката, за да видите какви емоции извиква тя у вас …

 • -Първо изгледайте видеото с музиката с по-бавно темпо, която би трябвало да предизвика по-меланхолични чувства с Tails на Jack Chown, The Music Lab
 • -След това възвърнете енергията си с песен с по-бързо темпо, която следва да извика чувство на щастие; емоциите оживяват с Gutenmorgen на Jack Chown, The Music Lab

Топ 10 ефекта, които музиката има върху нас

Д-р Дейвид Люис разглежда различните начини, по които музиката влияе на нашето тяло, съзнание и емоции[1], от подобряване на паметта, до сърдечна честота, разширяване на зениците и предизвикване на сълзи, включително подпомагане на съня и създаване на усещане за щастие.

1.Сълзи

2.Подобрена памет

3.Щастие

4.Забавяне, успокояване или ускоряване на сърдечната честота

5.Въздействие върху нашите действия

6.Изграждане на приятелства и връзки, дори и оформяне на собствената идентичност

7.Създаване на “лечебен“ ефект

8.Подпомагане на съня

9.Усещане за мравучкане по гръбнака и настръхване на кожата

10.Разширяване на зениците и задействане на реакцията „бий се или бягай“

(Да се добавят цитати на местния посланик на пазара)

Ангела де Клайн, ръководител Продуктово планиране и маркетинг в Sony Video & Sound Europe, споделя: Всички можем да си припомним момент от нашия живот, в който музиката е играла съществена роля; тя извиква чувства и спомени и ни води на пътешествие.

“2020 е тежка година за всички нас, затова ние решихме да създадем този доклад и това видео, за да демонстрираме колко сила може да има музиката, да вдъхновим повече хора да я използват като инструмент, с който да създадат повече положителни емоции в своя живот. Нашата гама високоговорители High Power Audio вдъхват живот на силния и чист звук и са идеалният избор за тези, които искат да се насладят на това да слушат музика заедно.”

Двата нови вълнуващи модела на Sony от серията High-Power Audio Systems - MHC-V83D и MHC-V73D, са създадени с мисъл как да предоставят и на любителите на купоните, и на семействата, възможността да се насладят на многопосочен звук, светлинни ефекти и преносим дизайн за максимално забавление.

– Край –

Бележка към редакторите

За доклада

Докладът комбинира труда на д-р Дейвид Люис от Mindlab International, Warwick University, с коментари от професионалисти в бранша в различни европейски страни и фирмата за маркетингови проучвания One Poll, която провежда проучването / събирането на данни в цяла Европа. Статистическите данни в доклада са сборни от 3000 интервюирани в три територии – Великобритания, Германия и Унгария.

За краткия филм Power of Sound

Той е създаден от продуцентска компания Greatcoat Films. Режисьор Klaas Diersmann, оператор JP Garcia и Изпълнителен продуцент Sandra Spethmann.

За серия Sony HAS-V:

Sony представя два нови многообещаващи модела, част от серията High-Power Audio Systems - MHC-V83D и MHC-V73D, с които и любителите на купоните, и семействата, имат възможността да се насладят на многопосочен звук и светлинни ефекти и преносим дизайн за максимално забавление.

Високоговорителите включват функции за многопосочен звук, многопосочни парти светлини, караоке, вход за микрофон и китара и могат да се управляват от дланта на ръката с приложението Fiestable.

 • Модел MHC-V83D се предлага на приблизителна цена от 1399 лв.
 • Модел MHC-V73D се предлага на приблизителна цена от 1199 лв.

За повече информация относно серията HAS-V, моля последвайте връзката тук

Топ 10 реакции на музиката въздействие върху съзнанието, тялото и емоциите

Музиката въздейства върху начина, по който функционират нашето тяло и нашето съзнание, но също така и върху нашето поведение и нашите реакции спрямо останалите около нас. По-долу са изредени десетте най-често извиквани реакции:

 1. Сълзи Музиката подава мощен сигнал, който връща в съзнанието, понякога в ярки детайли, отдавна забравени емоционални преживявания. Любителите на киното често коментират как сълзите потичат, едва когато в някой емоционален филм зазвучи музика.
 2. Подобряване на паметта – Проучванията показват, че емоциите, предизвикани от музиката, имат силно въздействие върху нашата способност да се концентрираме, да мислим ефикасно, да си спомняме информация точно, да оценяваме звуците около нас, да разрешаваме проблеми и вземаме решения.
 3. Щастие – Музиката ни предоставя начин да забравим нежеланите мисли и неприятните чувства и ни помага да говорим за тези чувства. Тя може да създаде топла и уютна атмосфера и да направи хората по-щастливи.
 4. Сърдечна честота; забавяне, успокояване или ускоряване на сърдечната честота – Музиката ни помага да се успокоим и разпуснем или да се почувстваме по-енергични и готови за действие. Тя доказано има мощно въздействие върху сърдечната ни честота, като я забавя за отпускане или я ускорява, за да ни приведе в готовност за действие. Музиката може също да повиши или понижи кръвното налягане, да ускори или забави дихателната честота и да окаже влияние върху способността на кожата да провежда електричество! Предоставя известна стимулация или успокоение.
 5. Музиката може да повлияе на нашите действия – Музиката влияе в голяма степен на начина, по който оценяваме случващото се около нас по отношение на неговото значение за нашето благосъстояние и постигането на нашите цели. Charles Gulas, доцент по маркетинг в Wright State University, и Charles Schewe, професор по маркетинг в Мичиганския университет, откриват, че роденото след втората световна война поколение купуват повече, когато слушат класически рок, въпреки че две трети от тях не могат да посочат каква музика е звучала, докато са пазарували.
 6. Изгражда приятелства и връзки, а в известни отношения - и идентичност Особено сред младите, слушането на музика на групи е един от основните начини, по които се формират приятелства. Музиката изгражда и повтарящи се връзки с обществото по отношение на идентичността.
 7. Може да има „лечебен“ ефект – Скорошни проучвания относно начините, по които музиката влияе на функциите на мозъка, посочват че тя има мощно въздействие върху нервната система. Фундаменталните акустични характеристики на музиката се интерпретират от зони в основата на мозъка и сигнализират потенциално важни и спешни ситуации.
 8. Помага със заспиването – Например „Четирите сезона“ на Вивалди са доказано ефективни в приспиването на неспокойни бебета.
 9. Може да причини мравучкане по гръбнака и настръхване на кожата – познато като „фрисон“, това усещане се появява, когато музиката стимулира мощната, но примитивна лимбична система, отговаряща за емоционалното удовлетворение. Рязко се покачват нивата на хормона на удоволствието допамин, което създава силното усещане за щастие и вълнение. Така музиката има абсолютно същия ефект като похапването на сладки изкушения или преживявания с висок адреналин. Същевременно амигдалата, която се намира в мозъка, е отговорна за усещането на страх и се активира само при мрачна музика. При стимулиране, тя може да накара кожата ни да настръхне.
 10. Може да накара зениците ви да се разширят и да задействат реакция „битка или бягство“ – Когато музиката подейства по определен начин, тя превключва цялото ви тяло в ускорен режим. Когато зоната на мозъка, известна като малкия мозък, се задейства, сърдечната честота се ускорява, зениците се разширяват, а кръвта се пренасочва към крайниците. Това е част от така наречения механизъм на реакция „бий се или бягай“. Това е инстинктивен отговор, чиято еволюционна цел е да ни подготви за действие, да започнем да се бием или да избягаме от опасността. Когато не можем да направим нито едно от двете (и двете опции не се одобряват в концертните зали и поп фестивалите), силните възникнали чувства се интерпретират като причинени от вълнение и удоволствие.

Sony Corporation е една от водещите технологични компании за електроника и забавления в света. От създаването на игри, филми, музика, през производство на електроника и полупроводници, до мрежови и финансови услуги, мисията на Sony е една - да изпълни света с емоция чрез силата на креативността и технологията. За повече информация, посетете: http://www.sony.net