Последвайте Sony България

Вече е известна финалната селекция на Световните награди за фотография на Sony 2017, най-големият фотографски конкурс в света

Съобщение в пресата   •   март 16, 2017 14:11 EET

"Съдейки по резултатите, тази година Световните награди за фотография на Sony имаха наистина глобален обхват - фотографиите бяха по-разнообразни и широкообхватни отвсякога. Мога уверено да заявя, че Световните награди за фотография на Sony и изящното изкуство на фотографията се представят изключително добре.", заяви Зелда Чийтъл, председател на журито в категория “Професионалисти” / Куратор (UK)

Днес се обявява финалната селекция (топ 10) и почетните участници (топ 50) във всички категории от Световните награди за фотография на Sony 2017 – най-големият фотографски конкурс в света. Фотографи от цял свят взеха участие с 227,596 снимки в категориите „Професионалисти“, „Любители“ и „Младежи“, които насочват „прожекторите” към фотографията като изкуство и нейната красота като такова.

Създаден от Световната фотографска асоциация, през 2017г. конкурсът отбелязва своята десета годишнина и партньорство с основния спонсор - Sony.

Финалната селекция в конкурса за 2017г. представя най-добрите съвременни фотографии от целия свят,заснети през изминалата година, като показва невероятно разнообразие от впечатляващи кадри в различни жанрове, стилове и теми. Четиридесет и девет страни са представени в селекцията, което засилва още повече международния облик на конкурса, както и уникалната възможност да бъдат представени най-добрите кадри на фотографи от всички краища на света. Фотографи от още 11 страни фигурират в списъка с почетни участници.

Финалната селекция от фотографии в категориите „Професионалисти“, „Любители“, „Младежи“ и „Студенти“ впечатлиха съдиите с убедителни истории и силен визуален език, които перфектно пресъздават темата. Сред избраните кадри могат да бъдат открити зашеметяващи архитектурни образи и красиви пейзажи, наред с изключителни поредици, изобразяващи най-големите световни събития от последната година. Открояват се теми като: животът на семейните жени в Саудитска Арабия, прочувствени изповеди на деца от китайско училище, руски бодибилдъри в готовност да покажат мускули на сцената, както и поредица от кадри за личната битка с рядко медицинско състояние.

Ключови факти и статистики

Значително повишаване на броя участници от Азия и Югоизточна Азия в сравнение с 2016г., включително: Китай (90%); Мианмар (183%) Виетнам (108%); Филипините (71%); и Хонг Конг (73%).

В Категорията „Младежи“ се наблюдава ръст на участниците с 56%, в сравнение с 2016г.

Броят на участниците в категория „Любители“ е нараснал с 11% в сравнение с 2016г.

Броят на участниците в категория „Професионалисти“ се е увеличил с 13%.

183 страни заявиха участие - най-голяма част от тях (в низходящ ред) са от: Китай, Великобритания, Италия, САЩ, Германия, Русия, Индия, Испания, Франция и Полша.

49 страни са представени в списъка с финалната селекция, като най-голям брой фотографи има от Италия (22), Великобритания (18), Германия (17), Китай (14) и Русия (11).

За първи път във финалната селекция попадат представители на Армения, Куба, Исландия и Саудитска Арабия.

В „Бележки за редакторите“ можете да откриете пълния списък на фотографите от финалната селекция. За да видите поощрените участници от категория „Любители“, моля посетете www.worldphoto.org/winners-galleries.

Във връзка с тазгодишната финална селекция, Скот Грей, CEO на Световната фотографска организация, споделя: "Тази година участниците в Световните награди за фотография на Sony 2017 демонстрираха цялостност на идеите си и внимателно обмислен подход. Пред журито бяха представени не просто снимки, а красиви произведения на фотографското изкуство, радвам се, че многоуважаемите му представители отличиха истинския талант, художествената интерпретация и отдаденост на фотографа, а не само темата на фотографията.

През последните десет години Световните награди за фотография на Sony отличаваха фотографите и тяхното изкуство, а сега с нетърпение очакваме да потвърдим, че фотографията разполага със световна платформа и признание като най-динамичното, вълнуващо и достъпно изкуство, каквото всъщност е."

Световните награди за фотография на Sony се журират анонимно от международно признати професионалисти, избрани от Световната фотографска организация.

Жури в категория „Професионалисти“ 2017 бяха Зелда Чийтъл (председател) - куратор от Великобритания; Аида Мулунех, основател и директор на Addis Foto Fest (Етиопия); Алегра Кордеро ди Монтедземоло, Алегра Кордеро ди Монтедземоло –куратор и директор Изложби в Centro de la Imagen (Мексико); Денис Кърти – куратор и журналист (Италия); Ръс О'Конъл, фото-редактор, The Sunday Times Magazine (Великобритания), и Франсоа Калие, програмен директор в Angkor Photo Festival & Workshops (Франция). Категориите „Любители“ и „Младежи“ бяха журирани от фотографа и журналист Деймиън Демолдер (Великобритания), а категория „Студенти“ - от председателя на журито Андреа Кърланд, главен редактор на Huck (Великобритания); Дан Рубин, фотограф и артистичен директор (Великобритания) и Дженифър Шоу, основател и творчески директор на PhotoNOLA (САЩ).

За финалната селекция в категориите „Любители“ и „Младежи“ Деймиън Демолдер сподели: "За мен беше удоволствие да се докосна до толкова добри творби и истинска привилегия да споделя личните моменти, радостите, сълзите, живота и загубите на фотографи от цял свят, уловили своите преживявания в кадрите си. Категория „Младежи“ бе истинска наслада за мен като жури, тъй като се докоснах до откровеността и смелостта на много от фотографиите."

Съдията в категория „Студенти“ Андреа Кърланд добави: "Тази година финалната селекция ни помага да си отговорим защо конкурси като този са по-важни от всякога. Участващите творби бяха оригинални, добре обмислени и смели – точно навреме, за да припомнят, че талантът винаги побеждава и се издига над глъчката."

Фотографите от финалната селекция ще се състезават за най-новото фотографско оборудване от Sony, място в Албума на победителите за 2017, както и за парични награди в размер на 25,000щ.д. за „Фотограф на годината“, 5000 долара за победителя в категория „Любители“ и 30,000 евро под формата на оборудване за университета - за победителя в категория „Студенти“. Всички победители ще бъдат обявени на церемония в Лондон на 20 април 2017г.

Фотографиите на победителите, на отличените във финалната селекция и поощрените участници (топ 50) ще бъдат част от изложбата на Световните награди за фотография на Sony 2017 и Мартин Пар в Somerset House, Лондон. Тя ще отвори врати на 21 април и ще включва малко познати проекти на Мартин Пар, носител на Наградата за изключителен принос към фотографията. Изложбата ще се проведе в Лондон до 7 май, а след това ще направи световно турне. Билети за изложбата са налични на www.worldphoto.org/2017exhibition

Всички участници във финалната селекция и поощрените участници от топ 50 могат да бъдат открити на www.worldphoto.org/press

БЕЛЕЖКИ ЗА РЕДАКТОРИТЕ

 • 227,596 изображения участваха в конкурса
 • о Професионалисти: 110,270 подадени за участие снимки

  о Любители: 105,692 подадени за участие снимки

  о Младежи: 11,634 подадени за участие снимки

  Какво предстои

 • 28 март 2017 г. – Обявяване на победителите в категориите Любители Националните състезания
 • 20 Април, 2017 - Обявяване на фотограф на годината, както и победителите в категориите Професионалисти, Любители и Студенти на церемония в Лондон
 • 21 Април - 07 май 2017 - Изложба на Световните награди за фотография на Sony 2017 и Мартин Пар - 2017 в Сомърсет Хаус, Лондон
 • ФИНАЛНА СЕЛЕКЦИЯ ФОТОГРАФИИ

  ПРОФЕСИОНАЛИСТИ

  Награждаване на най-добрите кадри в 10 категории. До 10 фотографи, класирани във всяка категория. Победителите ще бъдат обявени на 20 април заедно с носителя на отличието Фотограф на годината, избран сред победителите в десетте категории.

  Архитектура

  Adi Bulboacă, Romania

  Alessandro Piredda, Italy

  Alissa Everett, US (based in Kenya)

  Diego Mayon, Italy

  Dongni, China

  Julien Chatelin, France

  Marvin Systermans, Germany

  Zsolt Hlinka, Hungary

  Концептуалност

  Alexander Anufriev, Russia

  Carla Sutera Sardo, Italy

  Jeroen De Wandel, Belgium

  João San, Brazil

  Sabine Cattaneo, Switzerland

  Gao Peng, China

  Проблеми на съвремието

  Amber Bracken, Canada

  Andrea Foligni, Italy

  Danial Khodaie, Iran

  Javier Arcenillas, Spain

  Li Song, China

  Lorenzo Maccotta, Italy

  Tasneem Alsultan, Saudi Arabia

  Актуални събития

  Alessio Romenzi, Italy

  Asger Ladefoged, Denmark

  Ivor Prickett, Ireland

  Javier Arcenillas, Spain

  Joe Raedle, US

  Karl Mancini, Italy

  Paşa İmrek, Turkey

  Sebastian Castañeda, Peru

  Ежедневие

  Alice Cannara Malan, Italy

  Asger Ladefoged, Denmark

  Christina Simons, Iceland (based in Australia)

  Ioana Moldovan, Romania

  Majlend Bramo, Italy

  Michael Tummings, UK

  Nader Saadallah, Egypt

  Sandra Hoyn, Germany

  Toby Binder, Germany

  Yulia Grigoryants, Armenia

  Пейзаж

  Dino Kuznik, Slovenia

  Frederik Buyckx, Belgium

  Jayanta Roy, India

  Kurt Tong, UK

  Peter Franck, Germany

  Tom Jacobi, Germany

  Околна среда

  Ami Vitale, US

  Christian Vizl, Mexico

  Esther Whyatt, UK

  Felicity McCabe, UK

  Mariusz Prusaczyk, Poland

  Tommaso Rada, Italy (based in Brazil)

  Will Burrard-Lucas, UK

  Портрет

  Craig Easton, UK

  Dario Mitidieri, Italy

  George Mayer, Russia

  Giulia Piermartiri & Edoardo Delille, Italy

  Mahesh Shantaram, India

  Romina Ressia, Argentina

  Ren shi Chen, China

  Snezhana von Buedingen, Russia (based in Germany)

  Спорт

  Andrea Rossato, Italy

  Eduard Korniyenko, Russia

  Jason O'Brien, Australia

  Mark Gong, US

  Yuan Peng, China

  Luo Pin Xi, China

  Натюрморт

  Ansgar Sollmann, Germany

  Julien Caïdos, France

  Christoffer Askman, Denmark

  Grant Hegedus, UK

  Henry Agudelo, Colombia

  Paul Sanders, UK

  Shinya Masuda, Japan

  Любители

  Награждаване на най-добрите кадри в 10 категории. До 10 фотографи, класирани във всяка категория. Победителите ще бъдат обявени на 28 март, а най-добрият фотограф на годината в категорията ще бъде известен на 20 април.

  Финална селекция

  Архитектура

  Barry Tweedy-Rycroft, UK

  Claudio Cantonetti, Italy

  Frank Machalowski, Germany

  Franklin Neto, Brazil (based in Portugal)

  Lester Koh Meng Hua, Singapore

  Nick Frank, Germany

  Oscar Lopez, Germany

  Robert Walker, UK

  Tim Cornbill, UK

  Ute Scherhag, Germany

  Култура

  Beniamino Pisati, Italy

  Emrah Karakoç, Turkey Jianguo Gong, China

  Mark Languido Vicente, Philippines (based in Kuwait)

  Michal Plachta, Poland

  Paweł Jędrusik, Poland

  Foley Hits, Malaysia

  Radu Dumitrescu-Elian, Romania

  Salvatore Mazzeo, Italy

  Vito Leone, Italy

  Enhanced

  Alex Andriesi, Romania (based in France)

  Andrea Torres Balaguer, Spain

  Tong Chun Kin, TOMY, Hong Kong

  Gil Josquin, Brazil

  Harry Botley,UK

  John Chen, China

  Julian Schievelkamp, Germany

  Lise Johansson, Denmark

  Sergey Dibtsev, Russia

  Yong Lin Tan, Malaysia

  Движение

  Jimmy Reid, UK

  Olga Sinenko, Russia (based in Ukraine)

  K. W. Hon (OqWing), Hong Kong

  Argus Paul Estabrook, US (based in South Korea)

  Gül Yıldız, Turkey

  Stacy Anguiano Cain, Mexico (based in the US)

  Mariusz Stanosz, Poland

  Oktay Subaşi, Turkey

  Camilo Diaz, Colombia

  Luigi Panico, Italy

  Природа

  Francesco Russo, Italy

  Miyono Okamoto, Japan

  Hiroshi Tanita, Japan

  Christina Roemmelt, Germany (based in Austria)

  Ann Ric, Malaysia

  Sorin Rechitan, Romania

  Josselin Cornou, France (based in Australia)

  Sakuma Masayasu, Japan

  Elzbieta Kurowska, Canada

  Maximilian Conrad, Germany

  Портрет

  Dalibor Tomic, Serbia

  Carl Jeffers, UK

  Saeid Moridi, Iran

  Alexey Munich, Russia

  Carloman Macidiano Céspedes Riojas, Peru (based in Argentina)

  Anisleidy Martínez Fonseca, Cuba (based in the Netherlands)

  Alexander Vinogradov, Russia

  Tim Topple, UK

  Fajar Kristianto, Indonesia

  Tadas Kazakevicius, Lithuania

  Натюрморт

  Nick Pershai, Belarus

  Gijs van den Berg, Netherlands

  Zani Arkadina, Ukraine (based in Germany)

  Sergey Dibtsev, Russia

  Iwona Czubek, Poland

  Maxim Korotchenko, Russia

  Wilson Lee, Hong Kong

  Esthaem, Austria

  AndrésGallardo Albajar, Spain (based in Estonia)

  Massimiliano Balo', Italy (based in the UK)

  Улична фотография

  Caio Vita, Brazil (based in the Netherlands)

  Jelena Janković , Serbia

  Jian Seng Soh, Malaysia (based in Ireland)

  Gimmi Corvaro, Italy

  Constantinos Sofikitis, Greece

  Ge Wang, China

  Dina Alfasi, Israel

  Hendra Permana, Indonesia

  Ash, Japan

  Tavepong Pratoomwong, Thailand

  Пътешествия

  Jose Maria Perez Nuñez, Argentina

  Stéphane Couture, Canada (based in the US)

  Rob Wilson, Canada

  Placido Faranda, Italy (based in Switzerland)

  Zhu Jianxing, China

  Vladimir Zhoga, Russia

  Ralph Gräf, Germany

  Swapnil Deshpande, India

  Achim Thomae, Germany

  Fanjing Lu, Chinese

  Природа и див живот

  Andreas Hemb, Sweden

  Alessandra Meniconzi, Switzerland

  Jan Ryser, Switzerland

  Eugene Kitsios, Netherlands (shortlisted twice)

  Fan Chen, China

  Bar Kaufman, Israel

  Natsumi Handa, Japan

  Nigel Hodson, UK

  Почетни участия

  За пълния списък на почетните фотографи в категория Любители (до 40 на категория), моля посетете www.worldphoto.org/winners-galleries

  Младежи

  Фотографи на възраст между 12 и 19 години бяха помолени да заснемат кадри на тема "красота" в едно изображение. Фотограф на годината в категория Младежи ще бъде обявен на 20 април.

  Helen Kiparissa, Greece

  Bella Wong, China (based in the UK)

  Andrej Kiripolský, Slovakia

  Taciu Rares, Romania

  Katelyn Wang, US

  Iryna Sylinnyk, Ukraine

  Yujia Dou, China

  Tanya Chinareva, Russia

  Frederik Marks, Germany

  Johnathan D. Chen, US

  Студенти

  Отворен за всички студенти по целия свят, изучаващи фотография. Фотограф на годината в категория Студенти ще бъдат обявен на 20 април.

  Shravya Kag, School of Visual Arts, US, (Indian nationality)

  Tatsuki Katayama, Kyoto University of Art and Design, Japan

  Stewart Main, Edinburgh Napier University, UK

  Ruby Gaunt, Nottingham Trent University, UK

  Cole Ndelu, Stellenbosch Academy of Design & Photography, South Africa

  Nursyafiqah Azlan, Multimedia University, Malaysia

  Nadine Hackemer, Nuremberg Institute of Technology Georg-Simon-Ohm Faculty of Design, Germany

  Sarah Schrimpf, Academy of Fine Arts Munich, Germany

  Michelle Daiana Gentile, Motivarte, Argentina

  Tayla Martin, Charles Sturt University, Australia

  Други бележки

  Категория „Професионалисти“ на Световните фотографски награди на Sony се оценява от независимо жури - експерти от индустрията, селектирани от Световната фотографска асоциация. Основният спонсор на конкурса – Sony - не взема участие в селекцията на фотографиите.

  За Световната фотографска асоциация (СФА)

  СФА е събирателна точка за глобални фотографски инициативи. Работейки в над 180 страни, нашата цел е да привлечем по-голямо внимание към фотографията, отличавайки най-добрите снимки и фотографи на планетата.

  Гордеем се с изграждането на трайни връзки както с отделните фотографи, така и с водещи в индустрията партньори от цял свят.

  СФА целогодишно организира множество публични събития, сред които Sony World Photography Awards (най-големия фотографски конкурс в света, честващ своя 10-ти юбилей през 2107 г.), редица местни инициативи през годината, както и PHOTOFAIRS – международни арт изложения, посветени на фотографията, с издания в Шанхай и Сан Франциско.

  Sony Corporation е водещ производител на аудио, видео, игри, мобилни устройства, свързани устройства и информационни технологии за потребителския и професионалния пазар. Със своите музикален, фото и видео, компютърен и онлайн бизнес, Sony е разпозната като една от водещите компании за електроника и забавление в света. Sony записа рекордни годишни продажби за фискалната година, приключила на 31 март 2014 г., възлизащи на приблизително $75 милиарда. Глобална уеб страница: http://www.sony.net.