Последвайте Sony България

Sony World Photography Awards разкрива впечатляваща селекция финалисти в разделите Любители и Младежи за 2019

Съобщение в пресата   •   фев 05, 2019 10:57 EET

Лондон, 5 февруари 2019 г.: Световната фотографска организация днес представи селекцията финалисти в разделите за любители и младежи във фотографския конкурс 2019 Sony World Photography Awards, който награждава най-добрите снимки в света от 2018 г. Като една от най-големите и най-престижни творчески надпревари в света, Световните фотографски награди на Sony отличават и промотират най-добрите съвременни фотографии от изминалата година в широко разнообразие от жанрове и теми.

В четирите конкурсни раздела на Наградите за 2019 са подадени за участие над 326,000 фототворби,което е рекорд в историята на конкурса. Съдиите са изключително впечатлени от високата творческа стойност на изпратените кадри и изтъкват широкия диапазон от творчески подходи, влияния и техники сред включените във финалните селекции.

Във всички раздели на конкурса най-голям брой участия са подадени от фотографи от Великобритания, Италия и САЩ, а Мексико, Индия, Корея и Великобритания регистрират най-голям ръст в броя снимки, включени в конкурса. Категориите Пейзаж и Портрет във всички раздели доказват своята непреходна популярност, а по-новите категории като Криейтив се утвърждават като реална възможност фотографите да променят границите на фотографията като изкуство.

Селекцията финалисти в разделите Любители и Младежи показват изключителни и разнообразни кадри на фотографи от цял свят, заснети през 2018 г. Финалната селекция в раздел Професионалисти, която включва серии фотографии, ще бъде обявена на 26 февруари.

Финалната селекция при любителите обхваща впечатляващи фототворби, избрани в десетте конкурси категории. Темите и обектите варират от изумителни подводни кадри и внушителни портрети до градски сцени и магични пейзажи. Тази година в този конкурсен раздел е включена новата категория Криейтив, а категориите Култура и Пътуване са привлекли нови партньори - Culture Trip и Eurostar.

Любителите-финалисти ще се състезават за спечелването на призовете в отделните категории, както и за титлата Любител фотограф на годината с награда от 5,000 щ.д.

Финалната селекция при младежите обхваща най-добрите осем снимки, заснети от млади хора на възраст между 12 и 19 години, по темата „Разнообразие“. Младите таланти идват от всички точки на света – от Китай и Зимбабве до Бангладеш и Молдова. През април един от тях ще получи титлата Млад фотограф на годината.

Провеждани от Световната фотографска организация, международно признатите Sony World Photography Awards са едно от най-важните събития в глобалния фотографски календар. Наградите вече 12 години си партнират със Sony като основен спонсор и покриват общо четири конкурсни раздела: Професионалисти (за поредица творби), Любители (за самостоятелни кадри), Студенти (за академични институции) и Младежи (на възраст 12-19 години).

Избор на финалистите в разделите Любители и Младежи

Sony World Photography Awards се журира анонимно от международно признати професионалисти в индустрията, включително представители на световни музеи, издателства и медии.

В тазгодишното издание на конкурса за любители и младежи журито се председателства от Ребека МакКлиланд, фотографски директор и ръководител Арт продукции в Saatchi Saatchi & Prodigious (Великобритания).

МакКлиланд коментира: “Изумена съм от разнообразието творби, подадени за участие в разделите за любители и младежи. Наградите дават една изключително висока демократична оценка за фотографии – традиционни и новаторски, от всички жанрове – от пейзажи до мода. Конкурсът осигурява платформа за изява за възможно най-широк кръг от хора.

Да журираш самостоятелни фототворбине е лесно – важно е да имаш еднакви критерии независимо от жанра, за да дадеш възможно най-обективна оценка. Журирането се прави „на сляпо“, за да избегнат всякакви лични връзки или преднамереност, което е изключително важно. С нетърпение очаквам да видя тези забележителни съвременни творби, показани в тазгодишната изложба в Somerset House.”

Във връзка с броя участия и селекцията финалисти тази година Скот Грей (главен изпълнителен директор на Световната фотографска организация) коментира: “Sony World Photography Awards са създадени като глобална платформа, в която фотографи с различно ниво умения да показват творбите си. Затова съм изключително щастлив, че Световната фотографска организация може да осигури на включените във финалната селекция за любители и младежи фотографи сцената и признанието, което те истински заслужават. Фотографията е живо и пълно с енергия изкуство, което е достъпно и лесно изпълнимо в ежедневието на всеки. Тазгодишните финални селекции показват изключително високото качество, което трябва да бъде постигнато, за да бъдеш на финала на Наградите. Поздравления за всички фотографи, които успяха.”

Награди

Всички наградени и включени във финалните селекции снимки ще бъдат показани като част от 2019 Sony World Photography Awards Exhibition, която ще се проведе от 18 април до 6 май 2019 в Somerset House, Лондон. Тази изложба ще включва специална секция с избрани творби от носителя на наградата Изключителен принос към фотографията за 2019.

Големите победители в Наградите ще бъдат обявени на церемония в Лондон на 17 април. Носителите на титлите Фотограф на годината, Любител фотограф на годината, Млад фотограф на годината, победителите в категориите на раздел Професионалисти, както и десетте финалисти от категорията Студенти ще летят до Лондон, за да присъстват на официалното събитие. Те ще получат и най-ново фотографско оборудване от Sony и ще бъдат включени във фотоалбума на Наградите.

Ключови дати

●26 февруари – обявяване на носителите на Националните награди и на наградите в категориите за Любители

●5 март – обявяване на носителя на наградата Изключителен принос към фотографията

●26 март – обявяване на финалните селекции в разделите Професионалисти и Студенти

●17 април – обявяване на носителя на титлата Фотограф на годината, големите победители при Любители, Студенти, Младежи и в отделните категории за професионалисти

●18 април-6 май 2019 – изложба 2019 Sony World Photography Awards (Somerset House, Лондон)

За повече информация, моля свържете се с:

Ралица Захариева, мениджър PR отдел, Broks Vision

zaharieva@broksvision.com / +359 888 56 30 31

Бележки за редакторите

По-подробна информация, както и всички творби от финалната селекция при Любители и при Младежи могат да бъдат свалени и използвани в публикация от: www.worldphoto.org/press

За участие в Награди 2019 са подадени 326,997 снимки в 4-те конкурсни категории.

Пълният списък от финалните селекции е наличен по-долу.

За Световната фотографска организация

Световната фотографска организация /СФО/ е глобална платформа за фотографски инициативи. Работеща в над 180 държави, целта й е да предизвика широк обществен интерес и да насочи вниманието към изкуството на фотографията. Организацията се гордее със своите трайно изградени връзки както с фотографите по света, така и с водещи в индустрията партньори. СФО целогодишно организира множество публични събития, сред които Sony World Photography Awards – един от водещите фотографски конкурси в света, и PHOTOFAIRS – престижни международни арт изложения, посветени на фотографията. За повече информация посетете: www.worldphoto.org


За Sony Corporation

Sony Corporation е водещ производител на аудио, видео, игри, мобилни устройства, свързани устройства и информационни технологии за потребителския и професионалния пазар. Със своите музикален, фото и видео, компютърен и онлайн бизнес, Sony е разпозната като една от водещите компании за електроника и забавление в света. Sony записа рекордни годишни продажби за фискалната година, приключила на 31 март 2018 г., възлизащи на приблизително $77 милиарда. Глобална уеб страница: http://www.sony.net

Sony Imaging Products & Solutions Inc. Е собствено подразделение на Sony Corporation, отговарящо за фото и видео продуктите и услугите на компанията – от потребителска техника, решения за разпространение на съдържание, професионална техника, до медицински продукти.

2019 Sony World Photography Awards ФОТОГРАФИ ФИНАЛИСТИ

КАТЕГОРИИ ЗА ЛЮБИТЕЛИ
Награждават се най-добрите самостоятелни кадри в 10 категории. Селектират се до 15 фотографи във всяка категория, като победителите ще бъдат обявени на 26 март, а носителят на титлата Любител фотограф на годината ще бъде обявен на 17 април.

Селекция

Архитектура

●Конър Хендерсън, Австралия

●Шон Милс, Великобритания

●Дийн Гроссмит, Великобритания

●Кристофър Маден, Великобритания

●Дан Порч, Великобритания

●Дженифър Бин, Канада

●Лиу Руи, Китай

●Карол Париа, Франция

●Филип Сарфати, Франция

●Клаус Ленцен, Германия

●Франк Мачаловски, Германия

●Катерин Йънг, Южна Африка

Криейтив

●Антоан Тигарт, САЩ

●Мартин Странка, Чехия

●Оскар ван Хийк, Холандия

●Мариет Арно, Холандия

●Кели Ц, Гърция

●Стефан Антонио, Франция

●Александра Финк-Милосавлевич, Германия

●Алесандро Зунино, Италия

●Хардиянто Будиман, Индонезия (2 снимки)

●Дики Адитя, Индонезия

●Масато Хикичи, Япония

●Арвидс Барановс, Латвия

●Патрик Кулета, Полша

●Александр Власюк, Русия

Култура (с подкрепата на Culture Trip)

●Юи Хан, Китай

●Лифенг Чен, Китай

●Пан Жианхуа, Китай

●Георгиус Папапостолу, Гърция

●Минг Кай Чан, Хонг Конг

●Алимохамед Карами, Иран

●Алесандро Занони, Италия

●Чи Йен Чуан, Малайзия

●Енг Чънг Тонг, Малайзия

●Дикпал Тапа, Непал

●Томек Козловски, Полша

●Ремус Даеску, Румъния

●Алекс Робкуич, Румъния

Пейзаж

●Хал Гейдж, САЩ

●Чун Кит Кевин Со, Великобритания

●Нийл Бърнел, Великобритания

●Жерар Брет, Франция

●Свапнил Дешпанде, Индия

●Сара Бианки, Италия

●Масако Мец, Япония

●Робърт Сондърс, Нова Зеландия

●Рослан назир, Малайзия

●Свен Нордрум, Норвегия

●Антонио Гандоре, Румъния

●Олег Кугаев, Русия

●Куо Зей Янг, Тайван

В движение

●Кристи Лий Роджърс, САЩ

●Брук Бартлета, САЩ

●Франсоа Леноар, Белгия

●Мишел Алън, Великобритания

●Реми Уитинг, Великобритания

●Кин Фан, Китай

●Филипос Алафакис, Гърция

●Марлена Куровска-Янковяк, Полша

●Пьотр Циганик, Полша

●Алексей Холод, Русия

●Серхио Ферейра Руз, Испания

Природа и диви животни

●Надя Али, САЩ

●Ник Едуардс, Великобритания

●Трейси Лунд, Великобритания

●Санди Литъл, Канада

●Гилермо Оса, Колумбия

●Йероен Бийкелар, Холандия

●Грег Лекор, Франция

●Роберто Марчеяни, Италия

●Давид Салватори, Италия

●Мсаед Ал Гариба, Кувейт

●Педро Ярке Кребс, Перу

●Мануел Енрике Гонзалес Кармона, Испания

●Анхел Фитор, Испания

●Юнгg-сен Ву, Тайван

Портрет

●Микейла Боргиа, Аржентина

●Юлия Каламиацава, Беларус

●Ричард Ансет, Великобритания

●Шон Хайес, Великобритания

●Джасем Клеф, Канада

●Тим Кавадини, Германия

●Николо Кози, Италия

●Хасан Тораби, Иран

●Олга Урбанек, Полша

●Артем Микрюков, Русия

●Серхио Апарисио Оливас, Испания

●Елена Мерсе, Испания

Натюрморт

●Мачек Ясик, САЩ

●Били-Мъри Уард, Австралия

●Диего Диас, Колумбия

●Н. A. Ваг, Германия

●Рейчъл Йи Лам Лай, Хонг Конг

●Далма Шонди, Унгария

●Гаурав Доши, Индия

●Пратик Парулекар, Индия

Улична фотография

●Миранда Алам, САЩ

●Мд. Аклас Удин, Бангладеш

●Зу Дайнан, Китай

●Арно Гилар, Франция

●Карол Париа, Франция

●Янис Лиспорис, Гърция

●Росариа Сабрина Пантано, Италия

●Даниел Гентелев, Израел

●Одун Нигард, Норвегия

●Стан де Зойса, Испания

●Йонас Далстрьом, Швеция

●Фабиан Рушти, Швейцария

●Денис Борисов, Украйна

Пътешествия (с подкрепата на Eurostar)

●Агустин Белуши, Аржентина

●Лорън Хук, Австралия

●Лу Куанху, Китай

●Никола Бойе, Франция (2 снимки)

●Франсис Русо, Франция

●Йоханес Лауфс, Германия

●Льонг Хо Чан, Хонг Конг

●Сидхарт Сачар, Индия

●Марко Зафиняни, Италия

●Юкихито Оно, Япония

●Лайли Хасан, Малайзия

●Ихо Парк, Южна Кореа

●Порамин Канякул, Тайланд

●Трунг Фам Хуй, Виетнам

РАЗДЕЛ МЛАДЕЖИ
Фотографите на възраст 12-19 години бяха помолени да изпратят по едно изображение на тема „Разнообразие”. Носителят на титлата Млад фотограф на годината ще бъде обявен на 17 април.

Име / Националност / Възраст към датата на затваряне на конкурса за участие

●Зеле Уестфол / САЩ / 17 години

●Йоханес Вейгл / Австрия / 16 години

●Файад Узаман / Бангладеш

●Ема Ласт / Великобритания / 16 години

●Ксиню Фу / Китай / 17 години

●Илия Бугаев / Молдова / 17 години

●Стефан Чубаев / Русия / 19 години

●Джереми Купфува / Зимбабве 

Sony Corporation е водещ производител на аудио, видео, игри, мобилни устройства, свързани устройства и информационни технологии за потребителския и професионалния пазар. Със своите музикален, фото и видео, компютърен и онлайн бизнес, Sony е разпозната като една от водещите компании за електроника и забавление в света. Sony записа рекордни годишни продажби за фискалната година, приключила на 31 март 2014 г., възлизащи на приблизително $75 милиарда. Глобална уеб страница: http://www.sony.net.