Последвайте Sony България

Представиха журито на Sony World Photography Awards 2017, най-големият световен конкурс за фотография

Съобщение в пресата   •   септ 17, 2016 14:46 EEST

15 септември 2016 г.: Днес бе обявено журито за 10-тото юбилейно издание на най-големия фотографски конкурс в света – Sony World Photography Awards.

Уважавани експерти от всички сфери на фотографската индустрия ще се съберат, за да открият и отличат най-добрите изображения, заснети през 2016 г., в категориите Професионалисти, Любители, Младежи, Национални конкурси и Студенти.

Избраните от тях победители не само ще получат най-новото висококачествено фотографско оборудване от Sony и впечатляващи парични награди, но и ще бъдат представени пред публика по цял свят. Нещо повече: победителите и участниците във финалната селекция получават глобална публичност и признание.

Говорейки за своите преживявания след спечелване на наградата в категория Концептуалност при професионалистите през 2016 г., Жулиен Муве сподели: „С популярността, която получаваш във всички видове медии, и хората, които срещаш, конкурсът SonyWorldPhotographyAwards е много значима награда в биографията на всеки фотограф, която няма как да остане незабелязана. Аз наистина се наслаждавах на преживяванията, с които бе изпълнена не само нощта на награждаването, но и цялата година след това.“

Създаден от Световната фотографска асоциация, конкурсът SonyWorldPhotographyAwards 2017 включва нови категории, които разширяват творческите граници и приканват фотографите от всички кътчета по света, с различни възможности и стил на работа, да участват с най-добрите си снимки безплатно през www.worldphoto.org.

Жури 2017

Жури в категория Професионалисти са Зелда Чийтъл (председател) – куратор (Великобритания); Алегра Кордеро ди Монтедземоло –куратор и директор Изложби в CentrodelaImagen(Мексико); Ръс О'Конъл – фото-редактор, TheSundayTimesMagazine(Великобритания);Аида Мулунех – фотограф и предприемач в сферата на културата (Етиопия); Денис Кърти – творчески директор в TreOciFoundation(Италия), иФрансоа Калие – програмен директор в AngkorPhotoFestival & Workshops (Франция).

Категориите Любители и Младежи ще бъдат журирани от журналиста и фотограф Деймиън Демолдър (Великобритания), който също така ще бъде и част от журито за Националните конкурси, които се организират в 61 държави по света. За жури на категорията Студенти са избрани Андреа Кърлънд, главен редактор на Huck (Великобритания), Дан Рубин, фотограф и творчески директор (Великобритания) и Дженифър Шоу, основател/творчески директор, PhotoNOLA (САЩ).

Зелта Чийтъл, председател на журито в категория Професионалисти, коментира: „Ще търся оригиналност на мисълта и изпълнението, яснота на визията – ясна концепция, която напълно се пресъздава в снимката на стената или на екрана. Простотата, умелото майсторство и понякога остроумие, или състрадание, находчивост, късмет или добра преценка – добрата снимка винаги грабва вниманието.“

Награди

Победителите ще бъдат обявени по време на церемонията за награждаване, която ще се проведе в Лондон на 20 април 2017 г. Наградите включват най-новото висококачествено фотографско оборудване от Sony, участие в албума на Наградите за 2017, както и парична награда от 25,000 щ.д. за победителя в категория Професионалисти и 5,000 щ.д. за победителя в категория Любители.

Наред с това, ежегодната ПР кампания за фотографите-победители и участниците във финалната селекция на конкурса осигурява несравнима международна публичност в най-престижните световни списания и вестници, както и в най-четените уебсайтове и ключови фотографски търговски медии.

Всички отличени и номинирани фотографии ще бъдат показани като част от изложбата 2017 SonyWorldPhotographyAwards в SomersetHouse в Лондон от 21 април до 7 май 2017 г.

Срокове на конкурса

●5 декември 2016 г. – конкурсът за студенти затваря за участие

●5 януари 2017 г. – конкурсите за любители и младежи и националните състезания затварят за участие

●10 януари 2017 г. – конкурсът за професионалисти затваря за участие

Конкурсът SonyWorldPhotographyAwards 2016 получи рекорден брой участия: 230,103 снимки от 186 страни - 33% повече с сравнение с 2015.

Ексклузивен подбор на снимки от конкурса за 2017 е достъпен за публикуване на www.worldphoto.org/press.

Бележки за редакторите

Всяко участие в конкурса SonyWorldPhotographyAwards е безплатно през www.worldphoto.org. Моля посетете уебсайта за правилата и условията на участие.

КЛЮЧОВИ ДАТИ

 • 28 февруари 2017 г. – Обявяване на финална селекция в категориите за Професионалисти, Любители, Младежи и Студенти
 • 28 март 2017 г. – Обявяване на победителите при Любителите, Младежите и Националните награди
 • 20 април 2017 г. – Обявяване на носителите на титлите Фотограф на годината и победителите при Професионалистите, Любителите, Младежите и Студентите на церемония в Лондон
 • 21 април –7 май 2017 г. – Изложба на Sony World Photography Awards в Somerset House, Лондон

 • За Световната фотографска асоциация (СФА)

  СФА е събирателна точка за глобални фотографски инициативи. Работейки в над 180 страни, нашата цел е да привлечем по-голямо внимание към фотографията, отличавайки най-добрите снимки и фотографи на планетата.

  Гордеем се с изграждането на трайни връзки както с отделните фотографи, така и с водещи в индустрията партньори от цял свят.

  СФА целогодишно организира множество публични събития, сред които Sony World Photography Awards (най-големия фотографски конкурс в света, честващ своя 10-ти юбилей през 2107 г.), редица местни инициативи през годината, както и PHOTOFAIRS – международни арт изложения, посветени на фотографията, с издания в Шанхай и Сан Франциско. 

  Sony Corporation е водещ производител на аудио, видео, игри, мобилни устройства, свързани устройства и информационни технологии за потребителския и професионалния пазар. Със своите музикален, фото и видео, компютърен и онлайн бизнес, Sony е разпозната като една от водещите компании за електроника и забавление в света. Sony записа рекордни годишни продажби за фискалната година, приключила на 31 март 2014 г., възлизащи на приблизително $75 милиарда. Глобална уеб страница: http://www.sony.net.