Последвайте Sony България

Последна покана за участие в Sony World Photography Awards 2017, най-големия фотографски конкурс в света

Съобщение в пресата   •   дек 07, 2016 11:06 EET

"Искам краката ми да се подкосят пред портрет или изображение, което мигновено предизвиква емоционална реакция, а не имитация на известен портрет или подражание на стил на вече утвърден фотограф." Ръс О'Конъл, съдия в раздел Професионалисти 2017

6 декември 2016 г.: Само един месец преди крайния срок за участие в 10-тото издание на конкурса, Sony World Photography Awards 2017 представя нова селекция снимки от подадените за участие в категория Любители и съветите на журито към фотографите от цял свят, участващи в творческото състезание в разделите Професионалисти, Любители и Младежи, както и Националните конкурси.

Sony World Photography Awards, организиран от Световната фотографска организация, е най-големият фотографски конкурс в света. Изданието на конкурса за 2016 година събра рекордните 230,103 снимки от 186 страни. Титлата Фотограф на годината бе спечелена от иранския фотожурналист Асгар Камсех, а титлата Фотограф на годината в раздел Любители бе присъдена на Кей Номияма от Япония.

Всеки, който желае да се включи със своя снимка в конкурса Sony World Photography Awards, може да направи това безплатно на www.worldphoto.org. Крайните срокове за всички категории са:

 • 5 януари 2017 – Раздел Любители – отличава на най-добрите снимки в 10 категории
 • 5 януари 2017 – Раздел Младежи – отличава най-добрата снимка, отговаряща на предварително зададени критерии, направена от фотограф на възраст между 12 и 19 години
 • 5 януари 2017 – Национални награди – разкриват най-добрата снимка от над 60 страни, включили се в раздел Любители
 • 10 януари 2017 – Раздел Професионалисти – 10 категории, оценявани за цялостно представяне
 • Победителите ще бъдат обявени на официална церемония в Лондон на 20 април 2017 г. Наградите включват висококачествено фотографско оборудване от Sony, участие в ежегодния албум на победителите, както и парична награда в размер на 25,000 щ.д. за най-добрия сред професионалистите и 5,000 щ.д. за победителя сред любителите.

  Всички снимки от финалната селекция на конкурса и отличени с награда ще бъдат представени в изложбата Sony World Photography Awards 2017 в Somerset House, Лондон от 21 април до 7 май 2017 г. Изложбата ще включва и специална селекция от творби на носителя на наградата за изключителен принос във фотографията за 2017.

  Топ съвети от съдиите:

  Съдийските панели в конкурса са съставени от утвърдени експерти в индустрията, чийто съвети към участниците в конкурса за 2017 г. представяме по-долу:

  Ръс O'Конъл, фото-редактор, The Sunday Times Magazine (Великобритания)

  Съдия в раздел Професионалисти 2017

 • Следете съвременниците и конкуренцията си; опитайте да изберете нещо, което наистина се откроява, но е и от значение за днешния пренаситен пазар
 • Мислете комерсиално – това, което за вас лично е специално, може да остане неразбрано за зрителя
 • Внимавайте с клишетата във снимките
 • Франсоа Калие, програмен директор, Angkor Photo Festival & Workshops (Франция)

  Съдия в раздел Професионалисти 2017

 • Технически издържаните снимки са задължително условие
 • Не копирайте победители от предишните издания на конкурса
 • За мен е важно умението да разказваш. Харесва ми, когато гледам снимките, да разбирам какво ми казват, без да се налага да чета текста на описанието им. Искам снимките да говорят сами за себе си.
 • Деймиън Димолдър, фотограф и журналист (Великобритания)

  Председател на журито в разделите Любители и Младежи 2017

 • Опитайте се да не заснемате снимки, правени хиляди пъти преди вас, които само копират и подражават на други
 • Вашият живот и вашият опит са различни от тези на всеки друг, затова използвайте индивидуалността си
 • Нови снимки, налични за сваляне

  Нова селекция от снимки, участващи в раздел Любители на Sony World Photography Awards, е достъпна за сваляне чрез прес центъра на Световната фотографска организация. За повече детайли, моля посетете www.worldphoto.org/press

  Бележки за редакторите

  Включването в конкурсаSony World Photography Awards е безплатно на www.worldphoto.org. Моля посетете уебсайта, за да се запознаете с правилата и условията за участие.

  КЛЮЧОВИ ДАТИ

  ●17 януари 2017 г. – Обявяване на носителя на наградата за изключителен принос към фотографията

  ●28 февруари 2017 г. – Обявяване на финалната селекция в конкурсите за професионалисти, любители, младежи и студенти

  ●28 март 2017 г. – Обявяване на победителите при любителите, младежите и в националните конкурси

  ●20 април 2017 г. – Обявяване на носителя на титлата Фотограф на годината и победителите при професионалистите, любителите, младежите и студентите на церемония в Лондон

  ●21 април –7 май 2017 г. – Изложба на Sony World Photography Awards в Somerset House, Лондон

  За Световната фотографска организация (СФО)

  СФО е събирателна точка за глобални фотографски инициативи. Тя е платформа, в която фотографите получават глобална публичност и изграждат връзки във фотографската индустрия. Целта на СФА е да предизвика широк обществен интерес и да насочи вниманието към изкуството на фотографията.

  СФА целогодишно организира множество публични събития, сред които Sony World Photography Awards – най-големия фотографски конкурс в света, и PHOTOFAIRS – международни арт изложения, посветени на фотографията, с издания в Шанхай и Сан Франциско. За повече информация посетете: www.worldphoto.org

  Sony Corporation е водещ производител на аудио, видео, игри, мобилни устройства, свързани устройства и информационни технологии за потребителския и професионалния пазар. Със своите музикален, фото и видео, компютърен и онлайн бизнес, Sony е разпозната като една от водещите компании за електроника и забавление в света. Sony записа рекордни годишни продажби за фискалната година, приключила на 31 март 2014 г., възлизащи на приблизително $75 милиарда. Глобална уеб страница: http://www.sony.net.