Последвайте Sony България

Обявиха носителите на големите награди в най-мащабния фотографски конкурс в света – 2017 Sony World Photography Awards

Съобщение в пресата   •   май 25, 2017 12:17 EEST

Белгийският фотограф Фредерик Буйкс е Фотограф на годината и печели наградата от 25 000 щатски долара за най-добра фотографска поредица

Наградата за най-добра снимка е присъдена на руския фотограф Александър Виноградов

Още десет фотографи с признание за проектите си в категория Професионалисти

Мартин Пар е удостоен с награда за изключителен принос във фотографията

Отличените снимки ще бъдат изложени в Somerset House в Лондон от 21 април до 7 май

Снимките са на разположение за публикуване на press.worldphoto.org

Наградената поредица на Фредерик Буйкс “Whiteout” („Замъгление“) улавя преобразяването на природата с настъпването на зимата. Журито определи снимките като „красиви“ и се надява те да вдъхновят фотографите да заснемат красотата в нейната простота и да не подминават важното и пленителното в нашето ежедневие.

Лондон, 20 април 2017: Световната фотографска организация днес обяви белгийския фотограф Фредерик Буйкс за Фотограф на годината на 2017 Sony World Photography Awards. Съдиите в конкурса, изправени пред предизвикателството да открият най-добрата фотографска поредица, бяха запленени от красотата, мащаба и усилията, вложени от Буйкс в проекта-призьор, озаглавен "Whiteout" („Замъгление“).

В тазгодишното издание на най-големия фотографски конкурс в света участваха над 227 000 снимки от 183 страни. Изложба, включваща творбите на всички победители и на финалната селекция от фотографи, наред с малко известни снимки на британския фотограф Мартин Пар, носител на наградата за изключителен принос във фотографията, ще бъде открита за посещение в Somerset House в Лондон от 21 април до 7 май.

Избран измежду победителите в десетте конкурсни категории за професионалисти, председателката на журито Зелда Чийтъл коментира снимките на Фредерик Буйкс: „Избрах поредица от пейзажи, за да се върнем към същността на възприемане на фотографията. Пейзажът често се пренебрегва, но той е жизненоважен за нашето съществуване. Това са красиви снимки, направени от много талантлив фотограф, и носят истинска наслада. Надявам се, че тази награда ще вдъхнови много други фотографи да улавят не само ужасните аспекти от живота ни в тези трудни времена, но и да заснемат радостта и красотата навсякъде около нас.”

На церемонията по награждаването в Лондон, където присъстваха международни експерти от индустрията, Буйкс бе обявен за Фотограф на годината и получи паричната награда от 25 000 щатски долара. Наред с това, бяха обявени и другите победители в категория Професионалисти и носителите на големите награди в категориите Любители, Младежи и Студенти.

Скот Грей, главен изпълнителен директор на Световната фотографска организация, коментира: „Особено горд съм с тазгодишния избор за Фотограф на годината. Мисля, че в много случаи е лесно да шокираш, но изглежда изключително трудно да уловиш изтънчената елегантност, която е толкова пленителна и показва най-добре същността на изкуството на фотографията.“

Всички отличени фотографи присъстваха на церемонията по награждаването в Лондон и получиха като награда най-новата фотографска техника от Sony.

Отбелязвайки своята 10-годишнина тази година, Световните награди за фотография на Sony отличават и награждават най-доброто в съвременната фотография от изминалата година. С безплатен достъп за всички фотографи, конкурсът е авторитетен глас във фотографската индустрия, който има възможността да развие кариерите на призьорите и фотографите от финалната селекция. 2018 Sony World Photography Awards ще бъде отворен за участие от 1 юни 2017 г.

ФОТОГРАФ НА ГОДИНАТА - Фредерик Буйкс, Белгия

Роден в Антверпен през 1984 г., Фредерик Буйкс работи като фотограф на свободна практика за белгийския вестник De Standaard. Снимки на Буйкс са публикувани и показвани на международно ниво, като последно наскоро той е част от финалната селекция фотографи за наградата в Конкурса за фотография на ZEISS.

Наградената поредица “Whiteout” е заснета на Балканите, в Скандинавия и Централна Азия, в отдалечени места, където хората често живеят в изолация и в близък контакт с природата. Буйкс обяснява: “Съществува много интересна трансформация в природата, когато идва зимата, когато снегът и ледът започват да доминират пейзажа, и когато хора и животни трябва да се справят с екстремните метеорологични условия. Поредицата изследва борбата да не изчезнеш“.

Победители и финалисти в категория Професионалисти

Експертна комисия от международни съдии бе поставена пред изпитанието да открие най-добрата поредица фотографии (от 5 до 10 изображения) сред десетте категории за професионалисти. Фотографите победители и финалисти са:

  • Победител в категория Архитектура: Dongni, Китай

2-ро място - Julien Chatelin, Франция / 3-то място - Diego Mayon, Италия

  • Победител в категория Концептуалност - Sabine Cattaneo, Швейцария

2-ро място - Gao Peng, China / 3-то място - Alexander Anufriev, Русия

  • Победител в категория Проблеми на съвремието - Tasneem Alsultan, Саудитска Арабия

2-ро място - Li Sony, Китай / 3-то място - Lorzenzo Maccotta, Италия

  • Победител в категория Актуални събития и новини - Alessio Romenzi, Италия

2-ро място - Joe Raedle, САЩ / 3-то място - Ivor Prickett, Ирландия

oПобедител в категория Ежедневие: Sandra Hoyn, Германия

2-ро място - Christina Simons, Исландия / 3-то място - Alice Cannara Malan, Италия

  • Победител в категория Пейзаж: Frederik Buyckx, Белгия

2-ро място - Kurt Tong, Великобритания / 3-то място - Peter Franck

oПобедител в категория Околна среда: Will Burrard-Lucas, Великобритания

2-ро място - Ami Vitale, САЩ / 3-то място - Christian Vizl, Мексико

oПобедител в категория Портрет: George Mayer, Русия

2-ро място - Romina Ressia, Аржентина / 3-то място - Ren shi Chen, Китай

  • Победител в категория Натюрморт: Henry Agudelo, Колумбия

2-ро място - Shinya Masuda, Япония / 3-то място - Christoffer Askman, Дания

  • Победител в категория Спорт: Yuan Peng, Китай

2-ро място - Eduard Korniyenko, Русия / 3-то място - Jason O’Brien, Австралия

ФОТОГРАФ НА ГОДИНАТА, КАТЕГОРИЯ ЛЮБИТЕЛИ – Александър Виноградов, Русия

„Матилда“ от руския фотограф Александър Виноградов беше избрана за най-добра снимка в света и донесе на автора си парична награда от 5000 щатски долара, заедно с титлата Фотограф на годината в категория Любители.

Виноградов е любител фотограф от Москва и печелившият му кадър е портрет на младо момиче, вдъхновен от френския филм „Леон“. Снимката е избрана сред победителите в десетте категории за любители, обявени на 28 март, от жури, начело с британския журналист и фотограф Деймиън Демолдер.

ФОТОГРАФ НА ГОДИНАТА, КАТЕГОРИЯ МЛАДЕЖИ - Кейтлин Уанг, САЩ

16-годишната ученичка Кейтлин Уанг от Лос Анджелис, Калифорния, получи отличието Фотограф на годината в категория Младежи. Отворен за участие на всички фотографи от възрастовия диапазон 12-19 г., конкурсът за младежи провокира фотографи от цял свят да пресъздадат възприятието си за „Красота“ само с една снимка.

Печелившата снимка на Уанг "На върха на света" е заснета над езерото Пехое в националния парк Торес дел Пейн в Чили и красиво улавя гледката, която се открива от високо.

ФОТОГРАФ НА ГОДИНАТА, КАТЕГОРИЯ СТУДЕНТИ - Мишел Даяна Джентиле, Аржентина

Мишел Даяна Джентиле, на 21 г., от училището за фотография Motivarte, спечели титлата Фотограф на годината в категория Студенти със зашеметяващата поредица, наречена "Само надежда". В отговор на заданието “Емоции” Джентиле заснема изключително силна поредица кадри, прекарвайки десет дни с работници от стара хартиена фабрика в Аржентина.

На церемонията по награждаването Джентиле получи за своя университет фотографско оборудване на Sony на стойност 30 000 евро.

ИЗКЛЮЧИТЕЛЕН ПРИНОС КЪМ ФОТОГРАФИЯТА - МАРТИН ПАР

Британският фотограф Мартин Пар бе удостоен с наградата за изключителен принос във фотографията. Той получи признание за своя уникален визуален език и за умението си да променя границите на това изкуство.

Наградата за особени заслуги към фотографията е била присъждана на Мери Елън Марк, Уилям Егелстън, Ив Арнолд, Брус Дейвидсън, Марк Рибо, Уилям Клайн, RongRong & inri, Елиът Еруит и Фил Стърн.

SONY WORLD PHOTOGRAPHY AWARDS & MARTIN PARR - Изложба 2017 и Албум

Всички снимки на победителите и участниците във финалната селекция ще бъдат изложени в Somerset House в Лондон от 21 април до 7 май. Изложбата ще включва също и специално подбрана селекция от малко познати черно-бели снимки от началото на кариерата на Мартин Пар, заедно с някои от най-емблематичните му творби, книги и филми.

Изложбата е придружена и от албум с творби на победителите и участниците във финалната селекция, достъпен за закупуване на www.worldphoto.orgБележки за редакторите

Жури 2017

  • Категория Професионалисти: Зелда Чийтъл (председател на журито), куратор (Великобритания); Аида Мулунех, съосновател/ директор на фото фестивала Адис (Етиопия); Алегра Кордеро ди Монтедземоло, куратор и директор изложби, Centro de la Imagen (Мексико); Денис Кърти, куратор и журналист (Италия); Ръс О'Конъл, Визуален Редактор The Sunday Times Magazine (Великобритания) и Франсоа Калие, програмен директор в Angkor Photo Festival & Workshops (Франция).
  • Категроии Любители и Младежи: Деймиън Демолдер (председател на журито), фотограф и журналист (Великобритания).
  • Категория Студенти: Андреа Кърланд, главен редактор Huck (Великобритания); Дан Рубин, фотограф и художествен ръководител (Великобритания) и Дженифър Шоу, основател и творчески директор PhotoNOLA (САЩ).

За Световната фотографска асоциация (СФА)

СФА е събирателна точка за глобални фотографски инициативи. Работейки в над 180 страни, нашата цел е да привлечем по-голямо внимание към фотографията, отличавайки най-добрите снимки и фотографи на планетата.

Гордеем се с изграждането на трайни връзки както с отделните фотографи, така и с водещи в индустрията партньори от цял свят. СФА целогодишно организира множество публични събития, сред които Sony World Photography Awards (най-големия фотографски конкурс в света, честващ своя 10-ти юбилей през 2107 г.), редица местни инициативи през годината, както и PHOTOFAIRS – международни арт изложения, посветени на фотографията, с издания в Шанхай и Сан Франциско.

Sony Corporation е водещ производител на аудио, видео, игри, мобилни устройства, свързани устройства и информационни технологии за потребителския и професионалния пазар. Със своите музикален, фото и видео, компютърен и онлайн бизнес, Sony е разпозната като една от водещите компании за електроника и забавление в света. Sony записа рекордни годишни продажби за фискалната година, приключила на 31 март 2014 г., възлизащи на приблизително $75 милиарда. Глобална уеб страница: http://www.sony.net.