Последвайте Sony България

Конкурсът Sony World Photography Awards стартира своето издание за 2018 година с нови категории и допълнителен награден фонд

Съобщение в пресата   •   юни 19, 2017 15:26 EEST

Глобална платформа, която дава широка публичност на фотографи от цял свят

Въвеждат се две нови категории – „Креативност“ и „Открития“ – като предизвикателство към таланта на фотографите

Допълнителни награди за отличените фотографи

Снимките са достъпни на press.worldphoto.org

“Отличието Фотограф на годината ми даде такова поле за изява и популярност, които никога не съм си представял.” Фредерик Буйкс, победител в Sony World Photography Awards 2017

2 юни 2017 г.: Един от най-големите фотографски конкурси в света – Sony World Photography Awards, издание 2018 – вече е отворен за участие. Кандидатстването е свободно и безплатно на www.worldphoto.org

11-тото издание на Наградите се отличава с 2 нови интересни категории в конкурса за професионалисти – „Креативност“ и „Открития“, както и много важна нова възможност за отличените фотографи – допълнителни парични награди, които да обезпечат бъдещите им творчески проекти.

Създаден от Световната фотографска организация, Sony World Photography Awards е най-големият фотографски конкурс в света и авторитетен глас в индустрията. Ознаменувайки най-добрата модерна фотография от изминалата година, всяко издание на Наградите предоставя изключителна публичност, популярност и възможности за изява на фотографи от целия свят.

По този повод, отличеният в 2017 Sony World Photography Awards победител Фредерик Буйкс, сподели: “Отличието Фотограф на годината ми даде такова поле за изява и популярност, които никога не съм си представял. То ми отвори много нови врати, но и нещо също много важно – стимулира ме да продължа да работя върху проектите си.”

Променящото се изкуство на фотографията дава повод за нови категории в конкурса за професионалисти

В съзвучие с промените в начина на правене на фотография, в изданието за 2018 г. при професионалистите са добавени две нови категории – „Креативност“ и „Открития“.

И двете са въведени, за да съберат творбите на онези, които правят най-съвременното изкуство в тази област. В тях Журито ще търси да отличи оригиналността, експериментаторския дух и въображението, за да открие кадри, които иначе не биха били видени в конкурса. Творческата интерпретация, интегритетът и техническите способности за ключови критерии за съдиите във всички категории на Наградите.

Sony World Photography Awards се състои от четири конкурса:

За професионалисти – 10 категории, в които се журират набор от творби на даден автор (5-10 снимки)

За любители – най-добра снимка в 10 категории

За младежи – млади фотографи на възраст между 12 и 19 години, изпратили снимка по предварително зададена тема

За студенти по фотография

Пълният списък на конкурсните категории и тяхното описание са налични на www.worldphoto.org/sony-world-photography-awards

Нов награден фонд от Sony с цел финансиране на фотографски проекти

Като доказателство за целенасочените и непрекъснати усилия на Наградите за създаване на нови възможности за фотографите, които взимат участие в тях, от тази година се въвежда нова грантова програма за участниците в конкурсите за професионалисти и студенти.

Sony ще даде многобройни финансови награди от 7 000 щ.д. на избрани фотографи сред победителите в категориите за професионалисти за 2018 г., за да ги подкрепи да продължат да развиват своите фотографски проекти.

Наред с това, селектирани фотографи от конкурса за студенти ще получат по 3 500 щ.д., за да работят съвместно по нов фотографски проект, създаден съвместно от Sony и Световната фотографска организация.

Грантовата програма на Sony Grant официално стартира за Наградите през 2018 г. след успешен пилотен проект с трима от победителите сред професионалистите в 2016 Sony World Photography Awards: Амели Лабурдет, Мароешка Лувийн и Николай Линарес. Стартовите парични награди на Sony подкрепиха разнообразни проекти, включващи документирането на млади бикоборци в Испания (Линарес), пейзажи в Исландия и Намибия (Лувийн) и човешката намеса в Тунизийската пустиня (Лабурдет).

Повече детайли относно реципиентите на грантовете от изданието за 2017 г. ще намерите в Бележки за редакторите по-долу. Снимки от поредиците са налични на press.worldphoto.org

Награди: световна популярност, изложби и фотографско оборудване

Победителите във всички категории за професионалисти, любители, младежи и студенти ще получат оборудване за цифрова фотография от Sony.

Носителят на отличието Фотограф на годината ще получи парична награда на стойност 25 000 щ.д., а победителят сред всички фотографи-любители ще получи 5 000 щ.д.

Победителите във всички категории, както и много от избраните във финалната селекция на Конкурса ще бъдат включени в ежегодната изложба на Sony World Photography Awards в Лондон, която след това ще бъде показана и в много други държави. Кадрите им ще бъдат публикувани и в Годишника на Наградите, а те ще получат световна популярност чрез маркетингови и медийни кампании.

Ключови дати в Издание 2018

  • 4 декември 2017 – конкурсът за студенти/Student Focus затваря за участие
  • 4 януари 2018 – конкурсите за любители и младежи затварят за участие
  • 11 януари 2018 – конкурсът за професионалисти затваря за участие
  • 27 февруари 2018 – Обявяване на финална селекция в конкурсите за професионалисти, любители, младежи и студенти
  • 27 март 2018 – Обявяване на победителите при любителите и Националните награди
  • 19 април 2018 – Обявяване на носителя на титлата Фотограф на годината и победителите при професионалистите

Бележки за редакторите

Реципиенти на грантовете от изданието за 2017 г. – снимките им са налични на press.worldphoto.org

Николай Линарес (роден 1983 г. в Дания) е фотожурналист и печели наградата в категория Спорт за професионалисти в Конкурса за 2017 г. с поредицата „Вторият най-добър“. Новият му творчески проект “Момчетата и биковете” изследва заниманията на момчетата и младите мъже, които се обучават за бикоборци в град Алмериа, Южна Испания.

Мароешка Лувийн (родена 1989 г. в Белгия) е творец-фотограф. Понастоящем изложба с нейни творби гостува в Robert Mann Gallery, Ню Йорк. Тя е победител в категория Пейзаж за професионалисти в Конкурса за 2017 г. с поредицата “Изневиделица”, която изследва геоложките и естетически достойнства в териториите на Исландия и Намибия.

Амели Лабурдет (родена 1974 г. във Франция) е визуален артист и носител на наградата в категория Архитектура за професионалисти в Конкурса за 2016 г. Заснета в Тунизийската пустиня, поредицата й „Следите на човешката окупация“ изследва въздействието на човешката дейност върху различни части от територията на минния басейн в областта Гафса.

Творбите на тримата студенти-фотографи, избрани да работят съвместно, ще бъдат достъпни по-късно тази година.

КОНКУРСНИ КАТЕГОРИИ 2018 – пълно описание на категориите е налично тук

Професиоалисти – журират се набор от творби на даден автор.

Категории: Архитектура / Проблеми на съвремието / Креативност / Текущи събития и Новини / Открития / Пейзаж / Природа и Диви животни / Портрет / Спорт / Натюрморт

Любители – журират се само по един кадър.

Категории: Архитектура / Култура / Enhanced / Движение / Пейзаж и природа / Портрет / Натюрморт / Улична фотография / Пътешествия / Диви животни

Младежи – за фотографи на възраст между 12 и 19 години, изпратили една снимка по предварително зададената тема „Моята заобикаляща среда“”

За Световната фотографска организация (СФО)

СФА е глобална платформа за фотографски инициативи. Тя работи в над 180 страни с цел да предизвика широк обществен интерес и да насочи вниманието към изкуството на фотографията, като отличава най-добрите снимки и фотографи в света. Гордеем се, че изграждаме трайно сътрудничество както с отделни фотографи, така и с водещи в индустрията партньори по цял свят. СФО целогодишно организира множество публични събития, сред които Sony World Photography Awards – най-големия фотографски конкурс в света, и PHOTOFAIRS – международни арт изложения, посветени на фотографията, с издания в Шанхай и Сан Франциско. За повече информация посетете: www.worldphoto.org

Sony Corporation е водещ производител на аудио, видео, игри, мобилни устройства, свързани устройства и информационни технологии за потребителския и професионалния пазар. Със своите музикален, фото и видео, компютърен и онлайн бизнес, Sony е разпозната като една от водещите компании за електроника и забавление в света. Sony записа рекордни годишни продажби за фискалната година, приключила на 31 март 2014 г., възлизащи на приблизително $75 милиарда. Глобална уеб страница: http://www.sony.net.